Clicky


Verbod varend ontgassen op agenda Europese Commissie

Verbod varend ontgassen op agenda Europese Commissie
10-05-2019 19:18 | Algemeen | auteur Redactie

BRUSSEL - De Europese Commissie zal de kwestie rondom het verbod op varend ontgassen aankaarten bij de verschillende Europese lidstaten, dit bleek uit de beantwoording van schriftelijke vragen van VVD Europarlementariër Caroline Nagtegaal. Nagtegaal stelde vragen aan de Europese Commissie naar aanleiding van berichten dat grote Duitse rederijen instructies gaven aan schippers waar in de Gelderse rivieren ze het beste hun gifstoffen in de buitenlucht konden dumpen. Ook de Rotterdamse haven heeft te maken met deze ‘ontgassings’-problematiek, waarbij de lokale VVD al concrete maatregelen heeft gepresenteerd om een einde te maken aan deze ‘ontgassings’-praktijken.

Nagtegaal: “Giftige stoffen horen niet in de buitenlucht, niet in Rotterdam en ook niet in Gelderland. Dan vind ik het onbestaanbaar dat Duitse schepen de opdracht te krijgen hun luchten te lozen in de Gelderse buitenlucht. We doen er alles aan om Nederland schoner achter te laten voor de volgende generaties. Dan weiger ik om in de stinklucht van de Duitse schippers te zitten. Dan moet ook Duitsland zijn steentje bijdragen. Daarom is het zo belangrijk dat de Europese Commissie hier zijn aandacht op richt.”

Eurocommissaris voor Milieu, maritieme zaken en visserij Karmenu Vella erkent de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit door het varend ontgassen en zet deze ook op de agenda van de zogeheten schoneluchtdialogen.

“Dat is een goed begin, en nu moeten we ervoor zorgen dat alle lidstaten er werk van gaan maken! Dit is typisch een onderwerp waarvoor we de Europese Unie hebben, zodat deze stinkluchten snel uit Nederland verdwijnen” aldus Nagtegaal.

“Als ik op 23 mei voor een nieuwe termijn in het Europees Parlement verkozen wordt, staat dit onderwerp hoog op mijn prioriteitenlijst.”

Initiatiefnemer van het verbod op varend ontgassen, het Rotterdamse raadslid Dieke van Groningen (VVD), is blij met alle aandacht voor het verbod op varend ontgassen. “Dit onderwerp raakt niet alleen de Rotterdamse haven, maar heel Nederland. Dan is het mooi om te zien dat we op alle bestuurslagen, van gemeente tot aan het Europees Parlement, hiervoor aandacht hebben en zo het probleem kunnen oplossen.”

De minister van Infrastructuur & Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft naar aanleiding van schriftelijke vagen van VVD Tweede Kamerlid Remco Dijkstra al laten weten dat wat haar betreft een verbod op varend ontgassen er zo snel mogelijk komt.