Clicky


Supermarkten regio Rijnmond mogen in de nacht voorraden aanvullen

Supermarkten regio Rijnmond mogen in de nacht voorraden aanvullen
16-12-2020 17:49 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De DCMR Milieudienst Rijnmond gaat vanaf donderdag tot eind dit jaar niet actief handhaven op de geluidsnormen in de nacht bij supermarkten. Zo kunnen supermarkten ook in de nachtperiode hun voorraden aanvullen, zodat die tijdens de drukke kerstperiode minder snel leeg raken. Het besluit geldt voor de vijftien gemeenten in de regio Rijnmond waar DCMR actief is.

Normaal gesproken kunnen supermarkten met woningen in de nabije omgeving tussen 23.00 uur en 07.00 uur niet bevoorraden, omdat ze dan niet aan de geluidsnorm voldoen. Het besluit om een uitzondering op de norm te maken is in overleg met gemeenten gegaan. DCMR hoopt dat omwonenden begrip hebben voor de tijdelijke situatie.

De milieudienst stelt voor dat supermarkten zoveel mogelijk geluidsarme vrachtwagens gebruiken en duidelijk naar de buurt communiceren dat de situatie tijdelijk is. Als er toch klachten worden ingediend bij de meldkamer, gaat DCMR alleen in het uiterste geval, na afstemming met de gemeenten, over tot handhaving.

Veel supermarkten in Nederland kondigden al eerder aan rond kerst langer open te willen blijven. Zo gaat supermarktketen Albert Heijn in aanloop naar kerst op drukke dagen ongeveer 250 winkels tot middernacht openen. Woensdag maakte de gemeente Amsterdam bekend dat supermarkten groter dan 300 vierkante meter en verswinkels in aanloop naar de kerstdagen toestemming krijgen langer open te blijven. Met de verruiming moet de verwachte drukte meer worden gespreid, waardoor klanten zo veilig mogelijk inkopen kunnen doen in verband met het coronavirus.