Clicky


R&P Transport met nieuwe MAN TGS klaar voor elke betonmixer-klus

R&P Transport met nieuwe MAN TGS klaar voor elke betonmixer-klus
30-04-2021 09:48 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

WIJCHEN - Het gespecialiseerde bedrijf R&P Transport uit Wijchen heeft onlangs een nieuwe MAN TGS in gebruik genomen. Het gaat om een vijf-assige 10x4 met drie gestuurde assen. Dit veelzijdige voertuig werd geleverd door MAN-dealer Den Engelsen, vestiging Nijmegen.

R&P staat voor Roel en Peter van den Broek. Deze vader en zoon uit Wijchen kijken terug op een lang transportverleden waarin MAN een hoofdrol speelt. “MAN deed het bij ons altijd erg goed, dat was al zo met onze eerste, een TGA. Er ging nooit iets aan stuk”, zegt Peter van den Broek. “Toen de vorige generatie TGX uit kwam, hadden wij de eerste in Nederland. Hele volksstammen kwamen kijken en maakten foto’s. Dat was wel leuk natuurlijk.”

Met die eerste generatie TGX vervoerde Van den Broek goederen voor hun bedrijf in Duitsland. Omdat dit bedrijf werd beëindigd, stapten vader en zoon over op het vervoer van cement en van beton. Ook nu is R&P Transport weer de eerste in Nederland die met de nieuwste generatie MAN vijf-asser is gaan rijden.

Veel verbeteringen

Roel en Peter waren van meet af aan onder de indruk van de ingrijpend vernieuwde TGS. “In de eerste plaats is het uiterlijk erop vooruit gegaan. Verder is de stuurverstelling verbeterd, de spiegels, het zicht rondom. De bediening van het uitgebreide mediasysteem met behulp van SmartSelect, en de verlichting is ook duidelijk beter. De transmissie schakelt fijner en de handrem is op de nu gekozen elektrische manier veel fijner om te bedienen”, aldus Roel van den Broek.

“Met 510 pk hebben we ruim voldoende vermogen. Dat is belangrijk. Naast de kilometers, maakt de motor relatief veel draai-uren en zijn we vrijwel altijd zwaar geladen.” Met een vier-asser zouden Roel en Peter niet uitkomen, dus ging de nieuwe TGS vanuit de fabriek in Duitsland meteen door naar Wierda.

“Daar werd de achteroverbouw verlengd en werd er een vijfde as bijgeplaatst, die ook nog gestuurd is. Met een vijftien kuubs trommel, opgebouwd door Mulder Europe, nemen we gemiddeld genomen 13,5 kuub beton mee. Dan zijn alle assen keurig uitgenut en kunnen wij op de manier die we voor ogen hebben, het verschil maken voor onze klanten. We komen vaak op krappe bouwplaatsen en we zijn bijna altijd zwaar geladen. Met drie gestuurde assen kunnen we losplaatsen altijd goed bereiken.” 

Altijd MAN

Vader en zoon Van den Broek zijn al lang actief in het betonwerk. Naast de nieuwe mixer beschikken ze over een TGX die met een cementtrailer rijdt. “MAN heeft bij ons de voorkeur, vanwege bewezen betrouwbaarheid. Dealer Den Engelsen Nijmegen heeft het hele aanschaf- en ombouwtraject op zich genomen, daar hebben we geen moment omkijken naar gehad.”