Clicky


Verdachte gaf vanuit gevangenis opdracht tot woningbeschietingen en brandstichting bij medewerkers De Groot Fresh Group

Verdachte gaf vanuit gevangenis opdracht tot woningbeschietingen en brandstichting bij medewerkers De Groot Fresh Group
26-01-2022 14:02 | Criminaliteit | auteur Redactie | Esther van der Wal

ARNHEM - De strafzaak over woningbeschietingen en brandstichting bij medewerkers van groothandel in groente en fruit De Groot Fresh Group vorig jaar, wordt op 5, 6 en 7 juli behandeld. Hoofdverdachte Ali G. die dit volgens de aanklacht vanuit zijn cel zou hebben aangestuurd, wordt hier eind juni voor berecht, en ook voor de afperspoging in 2019 en de aanslagen in 2020. Ali G. zou via een gedetineerde in gevangenis De Schie in Rotterdam instructies hebben gegeven voor de aanslagen in 2021.

Dat bleek allemaal woensdagmorgen in de rechtbank in Arnhem. De Groot Fresh Group in Hedel kreeg in 2019 criminelen achter zich aan die miljoenen eisten, nadat het bedrijf een partij cocaïne in geïmporteerd fruit vond en daar de politie bij haalde.

Toen het bedrijf niet betaalde, volgden aanslagen bij medewerkers in 2020 en 2021. Zeker acht aanslagen met explosieven in 2020 en vier woningbeschietingen en een brandstichting in 2021 in de Bommelerwaard.

De rechtbank buigt zich woensdag over de 'Molenwijkgroep' die volgens het OM verantwoordelijk is voor de feiten in 2021. De groep bestaat volgens de aanklagers uit vier uitvoerders die in juni werden opgepakt na de brandstichting bij een slapend gezin in Tiel, en drie verdachten die de uitvoerders aanstuurden. Zij werden in oktober opgepakt.

Een van hen, Adam O.M. uit Amsterdam (21) had volgens de aanklager contact met een gedetineerde in De Schie in Rotterdam, en langs die weg zou hoofdverdachte Ali G. (37) de groep hebben kunnen aansturen. Ali G., die al vastzat, werd in december in zijn cel aangehouden voor de nieuwe feiten.

De rechtbank beoordeelt woensdag de verzoeken van de advocaten tot vrijlatingen van verdachten en tot aanvullend onderzoek.