Clicky


Canadese vrachtwagenchauffeurs in opstand tegen quarantaine- en vaccinatieregels middels 'Freedom Convoy'

Canadese vrachtwagenchauffeurs in opstand tegen quarantaine- en vaccinatieregels middels 'Freedom Convoy' [+video's]
27-01-2022 09:31 | Buitenland | auteur Redactie

CANADA - Vrachtwagenchauffeurs uit heel Canada zijn onderweg naar de hoofdstad van het land om te protesteren tegen een nieuwe quarantainemaatregel die is ingegaan half januari. Vrachtwagenchauffeurs die uit de Verenigde Staten Canada binnenkomen en die niet volledig gevaccineerd zijn moeten in quarantaine.

Volgens de organisatoren van het 'Freedom Convoi' legt het grensbeleid extra druk op een al gespannen toeleveringsketen.

Honderden transportbedrijven rijden door het land op weg naar Ottawa. Het 'vrijheidskonvooi' dat zondag vertrok, wordt aangespoord door nieuwe regels bij Canadese landgrensovergangen. Vanaf 15 januari eist de Canadese regering dat alle vrachtwagenchauffeurs die de grens van de Verenigde Staten naar Canada oversteken, zich moeten laten vaccineren.

En vanaf 23 januari moeten alle niet-Amerikanen die de Verenigde Staten binnenkomen aan een landgrens volledig worden ingeënt tegen COVID-19.

De Canadian Trucking Alliance heeft een verklaring afgegeven waarin staat dat zij de enkele protesten op wegen, snelwegen en bruggen niet steunt en "sterk afkeurt".

"De overgrote meerderheid van de Canadese transportsector is gevaccineerd, waarbij de algemene vaccinatiegraad onder vrachtwagenchauffeurs sterk overeenkomt met die van het grote publiek", aldus de alliantie in een verklaring op haar website.

"Dienovereenkomstig blijven de meeste vrachtwagenchauffeurs in Canada grensoverschrijdende en binnenlandse vracht vervoeren om ervoor te zorgen dat onze economie blijft functioneren."

Mike Millian, president en CEO van de Private Motor Truck Council of Canada, zegt echter dat chauffeurs die niet volledig zijn gevaccineerd weinig gevaar opleveren: "Vrachtwagenchauffeurs brengen het grootste deel van de tijd alleen door in de cabine, ze zijn geïsoleerd en hebben nauwelijks contact met de verlader of ontvanger. Veel daarvan gebeurt via papierwerk", zegt Millian.

"We zijn bezorgd dat de quarantaine- en vaccinatieregels meer schade aan de volksgezondheid toebrengen dan het zal helpen omdat er tekorten aan essentiële benodigdheden in onze schappen zullen ontstaan."

Die tekorten zijn al te zien bij sommige supermarkten, waar de beschikbaarheid van sommige internationaal geproduceerde artikelen is afgenomen. Maar experts uit de industrie zeggen dat de snelle verspreiding van Omicron de oorzaak is voor de lege schappen en de druk op de toeleveringsketen.

"Het vaccinmandaat aan de grens zal waarschijnlijk een impact hebben op wat producten, maar waarschijnlijk zal het ook een impact hebben op de prijs van voedsel", zegt Sylvain Charlebois, senior directeur van het Agri-Food Analytics Lab aan de Dalhousie University in Halifax. "Op dit moment zijn de vrachtkosten verdubbeld in de afgelopen tien dagen voor voedsel dat vanuit de VS naar Canada wordt getransporteerd, dus het is duidelijk dat de prijs uiteindeliujk bij osn als consument komt te liggen."

Een GoFundMe-pagina voor het Vrijheidskonvooi heeft al bijna 6 miljoen dollar opgeleverd om voedsel, brandstof en andere uitgaven te dekken van de vrachtwagenchauffeurs die deelnemen aan het konvooi.

"We voeren onze strijd tot aan de drempel van onze federale regering en eisen dat ze alle regels tegen haar mensen stopzet", luidt een bericht op de pagina.

Het konvooi zal naar verwachting zaterdag in Ottawa aankomen.