Clicky


Politie Ottawa overweegt leger in te zetten tegen demonstranten

Politie Ottawa overweegt leger in te zetten tegen demonstranten
03-02-2022 07:46 | Buitenland | auteur ANP

OTTAWA - De politie in het Canadese Ottawa overweegt het leger in te zetten om een einde te maken aan de coronademonstratie die er plaatsvindt. Het protest tegen de coronamaatregelen begon vorige week met duizenden vrachtwagenchauffeurs en bestaat nu nog uit een "vastberaden en turbulente" groep mensen, stelt de politiechef van Ottawa, Peter Sloly.

"De meeste demonstranten zijn vertrokken. Wat overblijft is een groep van zeer gedreven individuen", aldus de politiechef. Om ervoor te zorgen dat ook deze mensen vertrekken, overwegen de autoriteiten momenteel alle mogelijkheden, "waaronder ook steun van het leger".

Canadese militairen werden in de recente geschiedenis van de Canadese hoofdstad slechts twee keer eerder opgeroepen om onrust te onderdrukken, in 1970 en 1990. "De inzet van het leger brengt enorme risico's met zich mee", aldus Sloly, die verwacht dat een deel van de demonstranten wapens bij zich heeft.

De autoriteiten vrezen dat er aankomend weekend opnieuw meer demonstranten naar de stad trekken, nadat er afgelopen weekend al 15.000 mensen voor grote ongeregeldheden zorgden bij het Canadese parlementsgebouw. De aanleiding voor de betogers was een vaccinatieplicht voor vrachtwagenchauffeurs die de grens oversteken, maar het protest richtte zich al snel in heel het land tegen alle coronabeperkingen die zijn ingevoerd.

Volgens politiechef Sloly is het inmiddels duidelijk dat de demonstratie veel bijval vanuit de Verenigde Staten krijgt, waar met geldinzamelingsacties miljoenen dollars zijn opgehaald voor het protest. Verschillende Amerikanen, zoals de zoon van voormalig president Donald Trump en Tesla-baas Elon Musk, hebben via Twitter hun steun geuit aan de demonstranten.