Clicky


Vrachtwagenchauffeurs in Ottawa weigeren te wijken, ook na kritiek Trudeau

Vrachtwagenchauffeurs in Ottawa weigeren te wijken, ook na kritiek Trudeau
10-02-2022 14:13 | Buitenland | auteur ANP/AFP

OTTAWA - De vrachtwagenchauffeurs die in de Canadese hoofdstad Ottawa protesteren tegen coronamaatregelen willen nog niet weggaan. Een leider van de protestbeweging zegt tegen de Canadese krant National Post dat de vrachtwagenchauffeurs nergens heen gaan totdat alle coronamaatregelen zijn opgeheven in het land. De Canadese premier Justin Trudeau haalde eerder deze week nog uit naar de vrachtwagenchauffeurs.

De organisatie van het protest, Canada Unity, heeft wel een omstreden document ingetrokken waarin het pleitte voor een commissie bestaande uit politici en betogers. Die commissie moest de federale en provinciale overheden dwingen om de maatregelen los te laten.

Sommige critici vonden dit document een poging om de macht over te nemen in het land, schrijft National Post. Canada Unity benadrukt dat dit niet de bedoeling is. De organisatie trok het document in om "onbedoelde interpretaties" tegen te gaan.

Het statement van Canada Unity komt nadat premier Trudeau zich eerder deze week nog kritisch uitliet over het protest. "Met blokkades kan je geen pandemie stoppen", zei Trudeau in het parlement. "Je moet het beëindigen met wetenschap en gezondheidsmaatregelen."

Volgens Trudeau belemmeren de betogers het economisch herstel van Canada. "Illegale demonstraties zijn onacceptabel en benadelen bedrijven en producenten", zei de premier in het Lagerhuis.

Vrachtwagenchauffeurs protesteren al ruim anderhalve week tegen coronamaatregelen in Canada. Zo'n vierhonderd voertuigen staan bij het parlementsgebouw. De actie begon als protest tegen een vaccinatieplicht voor vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken.

De chauffeurs blokkeren ook een belangrijke handelsroute tussen Canada en de VS, de Ambassador Bridge. Deze brug verbindt de Canadese provincie Ontario met de Amerikaanse staat Michigan. Amerikaanse en Canadese ondernemersorganisaties riepen dinsdag op deze weg weer vrij te maken. Autoriteiten in beide landen zijn bang dat de blokkade toeleveringsketens schaadt. Dit zou bijvoorbeeld autofabrikanten of voedseldistributeurs treffen.

Elders in de wereld duiken ook soortgelijke protesten op. Autoriteiten hebben aangekondigde truckerprotesten in Parijs en Brussel verboden. In Nieuw-Zeeland werden donderdag tientallen betogers opgepakt. Veel demonstranten hadden daar gekampeerd voor het parlementsgebouw in Wellington.


Op de foto vrachtwagenchauffeur Lloyd Brubacher voor zijn vrachtwagen tijdens de protesten in Ottawa.