Clicky


Franse vrachtwagenchauffeurs op weg naar Parijs ondanks verbod protest

Franse vrachtwagenchauffeurs op weg naar Parijs ondanks verbod protest
11-02-2022 08:52 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Franse vrachtwagenchauffeurs zetten hun rit naar Parijs voort voor hun protest tegen de coronamaatregelen in het weekend. De politie in de hoofdstad heeft de protestactie verboden en dreigt met zware sancties voor vrachtwagenchauffeurs of andere auto's die het verkeer belemmeren. Maar het zogenoemde vrijheidskonvooi lijkt hierdoor niet afgeschrikt. Veel vrachtrijders vertrekken vrijdag vanuit het oosten en noorden. Woensdag en donderdag vertrokken betogers uit het verder afgelegen zuiden en westen.

De trucks worden op veel routes vergezeld door veel andere voertuigen met mensen die tegen de coronamaatregelen of andere zaken willen demonstreren. Veel deelnemers komen met eisen die in 2018 en 2019 de protestbeweging van de zogenoemde gele hesjes stelde. Het huidige protest is ook op sociale media ontstaan en lijkt niet strak geregisseerd, maar bijvoorbeeld de site Convoi.fr telt al 400.000 aanhangers. Er moet "een enorme picknick" komen aan de rand van Parijs, maar waar en wanneer is nog niet duidelijk gemaakt.

De Franse autoriteiten vrezen een opleving van de gele hesjes, twee maanden voor de presidentsverkiezingen. De massale beweging verlamde destijds het land en dwong de regering tal van impopulaire maatregelen in te trekken.

Het protest wordt uitgevoerd naar het voorbeeld van Canadese vrachtwagenchauffeurs. Zij reden over drie lange routes naar de hoofdstad Ottawa om er tegen alle beperkingen te betogen die uit naam van de volksgezondheid worden opgelegd. Het protest kreeg langs de route massale bijval en was op het hoogtepunt eind januari in Ottawa. Een deel van betogers is daar echter tot irritatie van bedrijven en bewoners nog steeds.