Clicky


Voormalige piloot vrijgesproken in zaak over Boeing 737 MAX

Voormalige piloot vrijgesproken in zaak over Boeing 737 MAX
24-03-2022 09:09 | Algemeen | auteur ANP/AFP

FORT WORTH - Een voormalige hoofdpiloot van vliegtuigbouwer Boeing is woensdag door een jury in Texas vrijgesproken in een fraudezaak die was aangespannen na de dodelijke crashes met de Boeing 737 MAX. De man, Mark Forkner, die inmiddels al jaren niet meer voor Boeing werkt, was de enige persoon die strafrechtelijk werd vervolgd vanwege de problemen met het vliegtuig.

Forkner was tijdens de ontwikkeling van het toestel bij Boeing een belangrijke contactpersoon van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA). Hij moest onder meer aangeven hoe piloten moesten leren vliegen met de 737 MAX. Forkner werd aangeklaagd omdat hij cruciale informatie zou hebben achtergehouden. Hij zei zelf eerder niet schuldig te zijn aan de zes aanklachten die tegen hem waren ingediend en die ieder tot twintig jaar cel zouden kunnen leiden.

De advocaat van Forkner, David Gerger, prees in een verklaring de "onafhankelijke, slimme en eerlijke jury" die tot vrijspraak besloot. Eerder werd de voormalige piloot door zijn verdediging al neergezet als "een zondebok". Begin vorige maand besloot een rechter dat Forkner slechts voor vier van de zes aanklachten die tegen hem waren ingediend vervolgd kon worden.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft aangegeven verantwoordelijkheid te dragen voor het misleiden van de FAA en schikte vorig jaar voor 2,5 miljard dollar (2,27 miljard euro) in verschillende rechtszaken met nabestaanden van slachtoffers en klanten die lange tijd niet met hun aangekochte 737 MAX-toestellen konden vliegen.