Clicky


Akkoord op hoofdlijnen over werkomstandigheden en lonen Schiphol

Akkoord op hoofdlijnen over werkomstandigheden en lonen Schiphol
31-05-2022 18:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

DEN HAAG - Schiphol heeft "op hoofdlijnen" een akkoord bereikt met vakbond FNV over de werkomstandigheden en lonen van het personeel op de luchthaven. Dat heeft topman Dick Benschop van Schiphol gezegd. Volgens hem wordt het akkoord woensdag ondertekend en gepresenteerd. Ook FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg bevestigt dat er een akkoord ligt, dat de bond gaat voorleggen aan de leden.

FNV wil betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel en dat de werkdruk wordt verlaagd. Zo moet het ook aantrekkelijker worden voor mensen om op Schiphol te komen werken als beveiliger of afhandelaar van bagage. De vakbond legde Schiphol eerder een deadline op. Als er voor 1 juni geen akkoord zou komen dan volgden er stakingen.

Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd en kwam voor Benschop net op tijd: hij kon de overeenkomst vlak voor zijn gesprek met de Tweede Kamer bekendmaken.

Van Doesburg zei tegenover de Kamer dat er bovenop de cao-lonen die bijvoorbeeld voor afhandelaars, schoonmakers en beveiligers zijn vastgelegd, een toeslag komt. "In veel gevallen komen we op de veertien euro of daar overheen."

Volgens Benschop gaat het akkoord "een enorme impuls aan de werving geven", en zorgen de afspraken voor "verbeteringen op de vloer".

Schiphol zoekt naar oplossingen vanwege de grote drukte op de luchthaven, die leidt tot lange wachttijden voor passagiers. De drukte wordt veroorzaakt door personeelstekorten en doordat veel mensen op vakantie willen gaan nu de coronabeperkingen in de meeste landen zijn opgeheven.

Schiphol kwam vorige week al met een actieplan om de zomer goed door te komen. Zo wil Schiphol meer beveiligers werven, de arbeidsvoorwaarden voor werknemers aantrekkelijker maken en de doorstroming van reizigers in de terminal verbeteren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om coaches die mensen sneller door de beveiliging helpen en om verbeterde informatievoorziening. Ook probeert de luchthaven afspraken te maken met luchtvaartmaatschappijen over vermindering en verplaatsing van vluchten.