Clicky


KLM probeert gestrande reizigers zondag weer op weg te helpen

KLM probeert gestrande reizigers zondag weer op weg te helpen
05-06-2022 11:45 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

SCHIPHOL - KLM streeft ernaar om alle elders in Europa gestrande reizigers zondag weer op weg te helpen door een nieuwe vlucht voor ze te regelen. Maar of dat gaat lukken durft de luchtvaartmaatschappij nog niet te zeggen. De eerste gedupeerden zijn al weer terug naar Nederland gevlogen, maar er wordt halverwege de dag ook nog steeds gewerkt aan het omboeken van mensen.

Zaterdag zag KLM zich gedwongen de vluchten te schrappen van passagiers in 42 vliegtuigen, die leeg vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol vlogen. Een woordvoerder legt uit dat de maatregel nodig was omdat er sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt Schiphol al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld de afhandelaars van bagage. Die samenloop van omstandigheden zorgde er volgens de zegsman voor dat KLM wel moest ingrijpen.

Hoeveel mensen precies geraakt werden door de stap, is onduidelijk. Mogelijk gaat het om duizenden reizigers. De maatschappij koos er voor om vluchten te schrappen met veel transferpassagiers. Het was bij de transferbalies op Schiphol namelijk erg druk en met de actie wilde KLM voorkomen dat er grote groepen reizigers op Schiphol zelf zouden stranden.

Veel mensen die daardoor elders in Europa vast kwamen te zitten en niet meer naar Nederland konden, heeft KLM een hotel aangeboden. De woordvoerder benadrukt dat het afhangt van iemands situatie wat KLM wel en niet vergoedt.

Een ANP-verslaggeefster die zaterdag in Stockholm strandde omdat haar vlucht naar Nederland werd geschrapt, vertelt dat ze in Zweden eerst uren in de rij moest staan. Daarna kreeg ze een hotel toegewezen. "Dat was een redelijk luxe conferentiehotel." Maar door al het gedoe kwam ze samen met andere gestrande reizigers pas 's avonds laat in het hotel aan. "Niemand had intussen iets kunnen eten."

Zondagochtend vroeg werden de eerste mensen vanuit Zweden weer op het vliegtuig gezet. Zelf hoopt ze op basis van de laatste berichten later op de dag te vertrekken. Dat wordt zoals het er nu naar uitziet zondagavond. "Spannend of die dan wel vertrekt of dat we dan weer stranden." Toch ziet ze niet echt boze reacties bij reizigers, eerder "gelatenheid".

Inmiddels draait de operatie op Schiphol weer, geeft KLM aan. Er zijn wel nog meerdere vertragingen, maar vliegtuigen zouden vaak maar een half uur later vertrekken dan normaal. Dat wil niet zeggen dat het vluchtschema weer helemaal op orde is. KLM kondigde vrijdag al aan in het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag te schrappen om de situatie beheersbaar te houden.