Clicky


BAM levert duizend modulaire intelligente wegkantstations aan Rijkswaterstaat

BAM levert duizend modulaire intelligente wegkantstations aan Rijkswaterstaat
07-06-2022 09:20 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Rijkswaterstaat (RWS) heeft BAM Modulair opdracht gegeven voor de levering van duizend wegkantstations. RWS investeert in de standaardisatie van dynamische verkeersmanagementsystemen om verkeersstromen op het hoofdwegennet veiliger, betrouwbaarder en efficiënter af te kunnen handelen. Hiervoor zijn intelligente wegkantstations (iWKS-en) nodig, die een belangrijke schakel vormen richting de snelweg van de toekomst. BAM ontwikkelt en realiseert de wegkantstations in eigen beheer. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar.

Datagestuurde snelweg

Met de inzet van iWKS-en kan RWS weggebruikers informeren, adviseren en waarschuwen en het verkeer geleiden en regelen. RWS maakt op dit moment gebruik van verschillende systemen en streeft naar een efficiënter beheer en onderhoud. De iWKS-en monitoren en signaleren de verkeersdrukte op de weg via computers die verbonden zijn met detectielussen in het wegdek. De informatie wordt verwerkt in het Nationaal Dataportaal Wegverkeer en wordt gedeeld met serviceproviders, zoals de ANWB en TomTom. Die gebruiken de ontvangen data voor hun routeplanning, waardoor weggebruikers kunnen anticiperen op verkeersdrukte. Daarnaast benut RWS deze data voor beleidsmaatregelen en aanleg en onderhoud van wegen. Doordat de software van de iWKS-en op afstand kan worden beheerd, zijn er in de toekomst minder monteurs langs de weg nodig.

Hoogwaardige kwaliteit en flexibiliteit

BAM onderscheidde zich in de aanbesteding vooral op flexibiliteit, duurzaamheid, productkwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Omdat de stations door BAM Modulair in eigen beheer worden geproduceerd, kan goed worden ingespeeld op de hoogwaardige kwaliteit en flexibiliteit die RWS verlangt. Door de modulaire ontwikkeling zijn de verschillende componenten eenvoudig vervangbaar, waardoor de levensduur van de wegkantstations wordt verlengd. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsambities van RWS en BAM.

In de aanbesteding zijn drie percelen aangegeven die elk aan drie verschillende partijen zijn gegund. BAM levert de kasten voor het perceel West-Nederland. Eerder was BAM betrokken bij een succesvolle proef met iWKS-en langs de A9.