Clicky


Boerenblokkade van distributiecentrum Jumbo in Woerden voorbij

Boerenblokkade van distributiecentrum Jumbo in Woerden voorbij [+foto]
08-07-2022 08:40 | Algemeen | auteur ANP

WOERDEN - [update 12:16 uur] Boeren hebben vrijdagochtend enige uren het distributiecentrum van Jumbo in Woerden geblokkeerd. Zo'n twintig trekkers blokkeerden de toegang tot het terrein. De actie begon volgens de politie rond 03.00 uur. Een paar uur later, omstreeks 08.00 uur, vertrokken de boeren weer na overleg met burgemeester Victor Molkenboer, zei hij zelf bij Radio M Utrecht.

Door de blokkade konden vrachtwagens van Jumbo tot ongeveer 08.30 uur niet vertrekken om de winkels te beleveren. "We doen er nu alles aan om de bevoorrading weer volgens planning te laten verlopen. Hierdoor blijven de schappen goed gevuld", laat een woordvoerster weten. In een korte reactie gaat ze inhoudelijk niet in op de actie zelf.

De boeren zijn ontstemd over de stikstofplannen van het kabinet en wilden in gesprek met de directie van Jumbo. De leiding van de supermarktketen ging daar volgens burgemeester Molkenboer niet op in, "omdat ze daar hun eigen kanalen voor hebben", bijvoorbeeld via belangenvereniging LTO. "Dat is jammer, want die boeren willen gehoord worden. En het zou helpen als er een luisterend oor geweest zou zijn."

De sfeer was gemoedelijk bij de protestactie, zei de politie eerder. Het terrein aan de Finse Golf werd maandag en dinsdag ook geblokkeerd door boeren. De actievoerders vertrokken toen uiteindelijk na een ultimatum van de lokale driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Inmiddels heeft de burgemeester een noodverordening afgegeven voor het gebied rond het distributiecentrum, meldt het AD. "Demonstreren mag, blokkeren niet", zei Molkenboer daar eerder op vrijdag over. "We kunnen hier niet mee aan de gang blijven."

Bij veel supermarkten in Nederland ontstonden door de boerenprotesten van eerder deze week lege schappen. Vooral de versproducten raakten snel op wanneer winkels niet bevoorraad konden worden. Supermarktkoepel CBL schatte de schade voor de branche al op tientallen miljoenen euro's. Een woordvoerster van de organisatie kon daarover vrijdag geen nieuwe update geven. Ook kon ze nog niet aangeven of de schade op actievoerders verhaald kan worden door de supers en of dit ook gaat gebeuren.