Clicky


Litouwen heft verbod op spoortransport naar Kaliningrad op

Litouwen heft verbod op spoortransport naar Kaliningrad op
23-07-2022 10:04 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - Litouwen heft het verbod op het vervoer van gesanctioneerde goederen per trein naar de Russische exclave Kaliningrad op, heeft het Russische persbureau RIA vrijdagavond gemeld. De Europese Unie liet eerder al weten dat het doorvoerverbod alleen betrekking zou moeten hebben op vervoer over de weg. Litouwen zou daarom wel moeten toestaan dat Rusland goederen als cement, staal en hout per spoor via Litouwen naar de exclave brengt.

Kaliningrad ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen en is afgesneden van de rest van Rusland. De transporten door EU-grondgebied lagen sinds juni grotendeels stil vanwege de oorlog in Oekraïne.

Persbureau RIA citeerde vrijdag echter een woordvoerder van de Litouwse staatsspoorwegmaatschappij, die zei dat klanten zijn geïnformeerd dat ze weer goederen kunnen vervoeren. En in een ander bericht citeerde een tweede Russische persbureau, TASS, een ambtenaar van de regering van Kaliningrad die zei dat binnenkort zestig wagons cement naar de exclave zullen rijden.

Litouwen dient de goederentreinen volgens de EU nog wel te inspecteren, om bijvoorbeeld te beletten dat Rusland spullen meestuurt die ook militair kunnen worden gebruikt.