Clicky


Wizz Air ziet vertragingen afnemen na aanpassing vluchtschema

Wizz Air ziet vertragingen afnemen na aanpassing vluchtschema
27-07-2022 11:15 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

BOEDAPEST - De maatregelen van luchtvaartmaatschappijen om de capaciteit deze zomer te verminderen en vluchtschema's aan te passen vanwege het personeelstekort in de sector beginnen effect te krijgen. Dat meldde de Hongaarse budgetmaatschappij Wizz Air, die onder meer vanaf Eindhoven vliegt naar bestemmingen in het oosten van Europa, bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

Het in Boedapest gevestigde bedrijf zei eerder deze maand de geplande capaciteit tijdens het hoogseizoen met 5 procent te verminderen om vertragingen en annuleringen als gevolg van personeelstekorten die de Europese reissector teisteren, tegen te gaan. De maatschappij zag daardoor het aantal vertragingen verminderen.

Wizz Air schroefde de capaciteit minder sterk terug in vergelijking met andere Europese luchtvaartmaatschappijen die vanaf grotere luchthavens zoals Schiphol en Heathrow vliegen, waar de personeelstekorten voor grotere problemen zorgen. Het bedrijf verwacht daarnaast dat de capaciteit deze zomer nog altijd zo'n 30 procent hoger zal liggen dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie.

De maatschappij vervoerde in de drie maanden tot eind juni 12,2 miljoen passagiers. Dat waren er ruim vier keer zoveel als een jaar eerder. De omzet steeg naar 809 miljoen euro, van 200 miljoen euro een jaar eerder. Door de kosten als gevolg van de verstoringen van de dienstregeling en negatieve wisselkoerseffecten kwam het operationeel verlies uit op 285 miljoen euro. In het huidige kwartaal verwacht Wizz Air op operationeel niveau wel weer winst te boeken.