Clicky


Opruimwerkzaamheden A1 bij Voorst gestaakt vanwege bedreigingen

Opruimwerkzaamheden A1 bij Voorst gestaakt vanwege bedreigingen
27-07-2022 19:06 | Weer en Verkeer | auteur ANP

BATHMEN - [update 21:19 uur] Het opruimen van het afval dat boerenactievoerders op de A1 bij Voorst (Overijssel) hebben gedumpt is woensdagmiddag gestaakt, omdat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van RTV Oost. Ook op andere plekken zijn er volgens Rijkswaterstaat aannemers lastiggevallen.

Volgens de woordvoerder hebben de aannemers bij Voorst zich teruggetrokken na de bedreigingen. Door wie die zijn gedaan en hoe, is niet duidelijk. "We zijn nu samen met de veiligheidsregio hard op zoek naar een aannemer die dit op kan pakken. We verwachten hier nog uren mee bezig te zijn." Het afval werd 's ochtends op de weg gedumpt. Er moet onder meer materiaal met asbest worden weggehaald, waar een gespecialiseerd bedrijf voor nodig is.

De A1 is richting Apeldoorn dicht ter hoogte van de afrit Voorst, vlak bij Deventer. Het is nog niet duidelijk wanneer de opruimwerkzaamheden worden hervat en hoelang de weg nog dicht blijft. "In het slechtste geval kan het zijn dat de weg tot morgenochtend dichtblijft."

Eerder op de dag was één rijstrook open en kon het verkeer langs het afval rijden. Maar omdat er daardoor toch afval op de andere baan terechtkwam, is de weg uit voorzorg volledig afgesloten, aldus Rijkswaterstaat. Verkeer kan omrijden via Zwolle over de A35 en de A28, adviseert de ANWB.

Waar er woensdag nog meer ingehuurde aannemers zijn lastiggevallen, kan de woordvoerder niet precies zeggen. Woensdagmorgen werden op verschillende snelwegen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal aangestoken. "Wij hebben geluiden gekregen dat op meerdere plekken aannemers zijn geïntimideerd en dat zij daardoor hun werkzaamheden niet hebben kunnen uitvoeren", licht de zegsman toe. In zo'n geval moet een andere uitvoerder gevonden worden. "We hebben een groot netwerk, maar dat lukt niet altijd. Dat blijft maatwerk."

Eerder op woensdag zei de politie dat het "lastig" wordt te achterhalen wie de brandstichters zijn. Er is voor zover bekend nog niemand gearresteerd. De politie volgt ook onlineberichten die gericht zijn tegen bedrijven die woensdag meehelpen om de rommel van de blokkades op te ruimen. Er kan sprake zijn van opruiing en dat is strafbaar, aldus politie en Openbaar Ministerie. In socialemediagroepen van boerenactievoerders en sympathisanten zouden gegevens van de bedrijven die de rommel op de snelwegen opruimen, worden gedeeld, melden verschillende media.