Clicky


Minister Harbers: langere beperkingen op Schiphol buitengewoon vervelend

Minister Harbers: langere beperkingen op Schiphol buitengewoon vervelend
02-08-2022 13:12 | Politiek | auteur ANP

DEN HAAG - [update 14:02 uur] Schiphol ziet zich "helaas" genoodzaakt ook dit najaar een rem te zetten op het aantal passagiers dat per dag op reis kan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van "een buitengewoon vervelende situatie" waarvan opnieuw veel mensen last zullen hebben.

Harbers sprak eerder al de verwachting uit dat door personeelstekorten op Schiphol de hele zomer beperkingen zullen gelden om de passagiersstroom op de luchthaven beheersbaar te houden. "Helaas zal ook de herfstvakantie, alsmede de periode hiernaar toe, met drukte te kampen hebben."

De maatregel is volgens de bewindsman nodig omwille van de veiligheid van passagiers en medewerkers, en voor "het creëren van een betrouwbaar proces op de luchthaven". Niet alleen de beveiliging komt handen tekort, dat geldt ook voor andere diensten. Een lager aantal reizigers moet ook helpen om bij verstoringen een "sneeuwbaleffect" te voorkomen.

"We zien dat Schiphol zich inspant om de drukte aan te pakken, onder meer met de recente banenmarkt", zegt Harbers. Deze maand gaan zo'n tweehonderd nieuwe beveiligers aan de slag op de luchthaven. Daar komen er vanaf oktober naar verwachting nog eens tachtig bij. Maar de minister erkent ook dat dit "nog niet genoeg is om grote drukte te voorkomen".

Harbers herhaalt nog maar eens dat mensen echt niet meer dan vier uur voor hun vlucht vertrekt naar Schiphol moeten komen. Zij zorgen anders voor nog langere rijen en lopen daarmee andere reizigers voor de voeten. De extra wachttijd als gevolg van vroegkomers wordt geschat op anderhalf uur.