Clicky


'Chauffeur truckdrama mocht niet rijden als hij epilepsie had'

'Chauffeur truckdrama mocht niet rijden als hij epilepsie had'
07-09-2022 18:53 | Ongevallen | auteur Redactie | MEDIAWATCH

HILVERSUM - De Spaanse chauffeur van het truckdrama in Nieuw-Beijerland mocht, als hij zoals zijn advocaat zegt inderdaad medicijnen tegen epilepsie zou hebben gebruikt, volgens de Nederlandse wet niet in een vrachtwagen rijden. Advocaat verkeersrecht Bart Kabel bevestigt deze conclusie aan RTL Nieuws.

De regels voor rijden met medische aandoeningen en medicijnen zijn in Nederland vastgelegd in de Regeling eisen geschiktheid 2000.

De voor het truckdrama relevante passage is deze: "Als uw patiënt een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Als iemand medicijnen tegen epileptische aanvallen gebruikt, mag hij of zij niet in een vrachtwagen of bus rijden. Dit geldt ook als uw patiënt al lange tijd geen epileptische aanval heeft gehad."

Het feit dat de chauffeur uit Spanje komt, verandert hieraan niets. "Er zijn Europese basisrichtlijnen", legt Kabel uit, "die gelden ook in andere landen."

Gisteravond zat de advocaat van de chauffeur aan tafel bij de talkshow van Eva Jinek, waar hij aangaf dat de chauffeur al jaren geen epileptische aanval meer had gehad, maar dat hij nog wél medicijnen gebruikt. Als dat klopt, betekent dat dat de chauffeur daarmee de wet heeft overtreden.