Clicky


Scheepvaart kan weer onbeperkt varen op Kanaal Gent-Terneuzen: droogtemaatregelen opgeheven

Scheepvaart kan weer onbeperkt varen op Kanaal Gent-Terneuzen: droogtemaatregelen opgeheven
09-09-2022 16:46 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

GENT/TERNEUZEN - De aanhoudende droogte zorgde voor een beperking van de diepgang voor schepen en stremmingen van de sluizen op het Kanaal Gent-Terneuzen. Door de regen van dafgelopen dagen kunnen alle beperkingen worden opgeheven. De scheepvaart kan weer normaal op het Kanaal varen.

Door de droogte gold er sinds begin augustus op het Kanaal een diepgangbeperking tot 12,35 meter voor de scheepvaart. Die is momenteel opgeheven.

Schepen kunnen dus terug tot 12,50 meter diep in het water liggen en hoeven geen goederen meer te lichteren op de Westerschelde of minder goederen te laden in Gent of Terneuzen om vlot richting de sluizen en de zee te varen.

De sluizen in Terneuzen gingen ook enkele weken minder open om te voorkomen dat er water vanuit het Kanaal richting de Westerschelde zou lopen, om verzilting tegen te gaan en oevers en dammen in stand te houden.

Daarnaast werden er zoveel mogelijk schepen tegelijk in één beurt geschut om ook zo water te besparen. Deze maatregelen zijn ook stopgezet waardoor er geen bijkomende wachttijden meer zijn.

De regen van de laatste dagen en de voldoende aanvoer van water uit het binnenland zorgen er dus voor dat het waterniveau op het Kanaal Gent-Terneuzen terug op het normale peil staat.