Clicky


Iran laat bemanning in beslag genomen Griekse olietankers vrij

Iran laat bemanning in beslag genomen Griekse olietankers vrij
11-09-2022 18:55 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ATHENE/TEHERAN - De bemanningen van twee Griekse olietankers die in mei door Iran in de wateren van de Golf in beslag zijn genomen, worden vrijgelaten, meldt de Griekse publieke omroep Ert. De 49 bemanningsleden van de Delta Poseidon en de Prudent Warrior, onder wie tien Griekse matrozen en een Cypriotische, waren zo'n honderd dagen gegijzeld op zee, in de Perzische Golf.

De Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van de Islamitische Republiek, had in mei beslag gelegd op de olietankers in de wateren van de Perzische Golf, als vergelding voor een aankondiging van de Griekse autoriteiten dat ze de tanker Pegas zouden overdragen aan de Verenigde Staten. De Grieken hadden de Pegas op verzoek van de VS in beslag genomen omdat de tanker Iraanse olie vervoerde. De VS hebben Iran sancties opgelegd die met name gevolgen hebben voor zijn olie-export.

Teheran gaf groen licht voor de vrijlating van de bemanningen nadat de 100.000 ton olie die de Griekse autoriteiten op verzoek van Washington in beslag hadden genomen, eind augustus was teruggegeven aan de tanker Lana, de nieuwe naam van de tanker Pegas. De vrijlating van de bemanningsleden begint maandag. Eerst is de bemanning van de Prudent Warrior aan de beurt, dan die van de Delta Poseidon.