Clicky


FNV verwacht duizenden buschauffeurs bij landelijke stakingsdag

FNV verwacht duizenden buschauffeurs bij landelijke stakingsdag
12-09-2022 17:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

DEN HAAG - Vakbond FNV verwacht duizenden buschauffeurs bij de landelijke stakingsdag voor het streekvervoer. Die vindt vrijdag 16 september plaats in Den Haag. De bond had de actiedag eerder aangekondigd.

De bond noemt de staking "bittere noodzaak", zowel voor de eigen werkomstandigheden van de chauffeurs als de toekomst van het openbaar vervoer.

Personeel in het streekvervoer, waar in totaal zo'n 13.000 mensen werken, voert al sinds mei dit jaar actie met estafettestakingen om de lonen omhoog te krijgen, zodat er meer personeel bijkomt en de werkdruk omlaag kan. Vakbond CNV ondertekende wel de nieuwe cao, die tot eind dit jaar loopt, FNV niet. FNV is het niet eens met het huidige loonbod en andere voorwaarden voor de cao.

Boodschap naar de politiek

De bond wil met de landelijke actiedag ook een boodschap naar de politiek sturen. "Wij hebben de manifestatie 'Red het OV' genoemd, omdat het op deze manier met het openbaar vervoer in Nederland niet de goede kant op gaat. We roepen het kabinet en de Tweede Kamer op in te grijpen. Het ov is een openbare voorziening en niet iets waar je zoveel mogelijk geld op moet verdienen of besparen", zegt FNV-vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag.

De manifestatie begint vrijdag om 12.00 uur op de Koekamp in Den Haag. Tweede Kamerleden die het openbaar vervoer in de portefeuille hebben zijn door de bond uitgenodigd.