Clicky


Verdachten witwaszaak nog vast, OM zegt niets over Jumbo-baas

Verdachten witwaszaak nog vast, OM zegt niets over Jumbo-baas
14-09-2022 11:55 | Algemeen | auteur ANP

GRONINGEN - Alle negen verdachten die dinsdag zijn opgepakt in een omvangrijk witwasonderzoek zitten nog in de cel. Het Financieele Dagblad meldt op basis van bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek dat Jumbo-topman Frits van Eerd één van hen is, maar het OM kan dat niet bevestigen. Wel is duidelijk dat Van Eerd wordt gehoord in het onderzoek.

De officier van justitie beslist donderdag hoe het onderzoek wordt voortgezet en of het wenselijk is dat de verdachten vast blijven zitten. In dat geval zullen zij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank, die het voorarrest moet toetsen. Alle verdachten zitten momenteel in beperkingen, wat wil zeggen dat zij enkel contact mogen hebben met hun advocaat. Een woordvoerster van het OM kan op dit moment geen nadere informatie geven.

Dinsdag werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het OM. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther, maar ook op plaatsen in Groningen en Drenthe.

Jumbo gaat niet in op de vraag wat het onderzoek betekent voor de positie van Van Eerd als bestuursvoorzitter van het supermarktconcern. Het familiebedrijf liet dinsdag in een schriftelijke verklaring weten dat het OM vragen heeft gesteld aan Van Eerd, maar dat het onderzoek niet op Jumbo is gericht.

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is hoofdverdachte in de zaak. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en BTW-fraude. Volgens verschillende media gaat het om Theo E. uit Gasteren, bij wie ook een inval zou zijn gedaan. Hij zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider zijn geweest van het door Van Eerd gesponsorde team Jumbo TvE MX.

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen.