Clicky


ETF: 'Bezoek aan parkeerplaats in Madrid bevestigt tekort aan fatsoenlijke banen, niet aan chauffeurs'

ETF: 'Bezoek aan parkeerplaats in Madrid bevestigt tekort aan fatsoenlijke banen, niet aan chauffeurs'
22-09-2022 16:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

MADRID - Een bezoek aan een parkeerplaats door de European Transport Workers' Federation (ETF) in Madrid bevestigt dat de regels voor mobiliteitspakketten nog steeds niet correct worden gehandhaafd en geïmplementeerd en dat flexibiliteit in regels niet het antwoord is op het chauffeurstekort in het goederen- en personenvervoer over de weg. "De enige manier om de crisis in de sector aan te pakken, is door bestaande regels te handhaven en de arbeidsomstandigheden te verbeteren", aldus de ETF.

Europa kampt met een systematisch tekort aan beroepschauffeurs, dankzij een sector die wordt gekenmerkt door lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Het mobiliteitspakket, een reeks EU-regels voor het wegvervoer in de EU, kan, mits correct gehandhaafd en uitgevoerd, bijdragen aan betere voorwaarden voor chauffeurs en de sector helpen herstellen.

Helaas bleek, tijdens een parkeerbezoek in Madrid op 19 september om informatie te verzamelen over de arbeidsomstandigheden van chauffeurs, dat het mobiliteitspakket niet wordt gehandhaafd en geïmplementeerd.

Omzeiling van rij- en rusttijdenregels: Chauffeurs vertelden de ETF dat sommige werkgevers in plaats van hen fatsoenlijke accommodatie te bieden voor hun wekelijkse rust, een kostenberekening maken en in plaats daarvan besluiten de boete(s) te betalen, omdat dit goedkoper is dan te betalen voor accommodatie.

Chauffeurs kunnen niet naar huis terugkeren: Volgens het Mobiliteitspakket moet de werkgever het werk zo organiseren dat de chauffeur regelmatig naar huis kan. "Chauffeurs die we spraken vertelden ons dat veel werkgevers zich niet aan deze regel houden en andere afspraken maken met individuele werknemers. Dit is niet legaal, maar werkgevers komen ermee weg door een gebrek aan controles en inspecties", concludeert de ETF.

Gebrek aan goede handhaving: Sommige chauffeurs vertelden de ETF dat ze zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst een controle langs de weg hebben gehad om hun arbeidsomstandigheden, beloning en rij- en rusttijden te controleren. "Chauffeurs werken gewoon jarenlang zonder een controle tegen te komen!"

Voorwaarden parkeerplaats: Miserabele omstandigheden op een typische parkeerplaats in Madrid waar de ETF chauffeurs sprak die de angst voor hun veiligheid als gevolg van diefstallen uitspraken en legden uit hoe ze niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien vanwege een gebrek aan faciliteiten.