Clicky


Britse spoorbonden kondigen gezamenlijke staking aan voor oktober

Britse spoorbonden kondigen gezamenlijke staking aan voor oktober
23-09-2022 13:44 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse spoorvakbonden Unite en TSSA hebben aangekondigd begin oktober samen te gaan staken in het Verenigd Koninkrijk. Er is onvrede bij de bonden over het salaris en de arbeidsvoorwaarden van spoormedewerkers. In de Britse spoorsector werken honderdduizenden mensen. Hoeveel daarvan mee zullen gaan doen aan de stakingen is onbekend.

De lonen van het spoorpersoneel zijn al drie jaar bevroren. De grootste vakbond van het land Unite spreekt bij monde van algemeen secretaris Sharon Graham van "een schande" nu de kosten voor levensonderhoud sterk oplopen "in de ergste crisis sinds decennia". Vakbond TSSA had daarom liever "een eerlijke, onderhandelde oplossing" gevonden. "Maar we hebben gewoon geen keus", aldus TSSA-secretaris-generaal Manuel Cortes.

Eerder annuleerden vakbonden stakingen voor september vanwege de dood van koningin Elizabeth, onder meer die van treinpersoneel en postbezorgers. In het land is al enige tijd een stakingsgolf aan de gang omdat personeel in meerdere sectoren meer loon eist vanwege de sterk opgelopen inflatie.