Clicky


OM eist in hoger beroep gevangenisstraf en taakstraf voor dodelijke aanrijding Pinkpop

OM eist in hoger beroep gevangenisstraf en taakstraf voor dodelijke aanrijding Pinkpop
26-09-2022 13:46 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH - In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 24 maanden geëist tegen een man uit Heerlen. De 39-jarige man heeft in juni 2018 een aantal personen aangereden na het muziekfestival Pinkpop in Landgraaf. Daarbij overleed één slachtoffer, drie anderen raakten zwaargewond. 

De rechtbank in Maastricht oordeelde in 2020  dat de man een verkeersfout had gemaakt. Voor deze overtreding kreeg hij een taakstraf van 120 uur en rijontzegging van zes maanden opgelegd. Het OM vindt dat onvoldoende. De advocaat-generaal stelde vandaag bij het Hof in ‘s Hertogenbosch dat de verdachte onvoorzichtig is geweest en dat hij wel degelijk schuld heeft aan de dodelijke aanrijding.

In de nacht na Pinkpop 2018 zat een groep festivalgangers op de Mensheggerweg in Landgraaf. De groep zat deels in de berm en deels op de rijbaan en praatte na over het festival. Diverse andere voertuigen waren het clubje al gepasseerd en hadden de groep dus zien zitten. Rond kwart voor vier in de ochtend reed de verdachte met hoge snelheid, zo’n 80 km/u, over de weg waar 30 km/u was toegestaan. Hij reed op de groep in, over de slachtoffers heen en daarna door. Hij heeft de slachtoffers niet geholpen en meldde zich in de vroege ochtend bij de politie in Amsterdam.

Anders dan de rechtbank is het OM overtuigd van de aanmerkelijke schuld van de verdachte. Hij reed te hard en zijn bestelbus had een lekke band. De verdachte verklaart dat hij de mensen die op de rijbaan zaten niet heeft gezien. Volgens de advocaat-generaal had hij het groepje wel moeten en kunnen zien zitten, ze waren zichtbaar door het schijnsel van een lantaarnpaal. De bestuurder had daarom zijn snelheid en rijstijl moeten aanpassen.

De advocaat-generaal zei vandaag daarover: “De gevolgen van de letsels van de zwaargewonde slachtoffers zijn verstrekkend. Zij moeten zien om te gaan met de beperkingen die zij ondervinden als gevolg van fysieke letsels en/of hersenletsel. Ook activiteiten die tot het gewone dagelijkse leven horen, zijn voor hen niet mogelijk dan wel fysiek of geestelijk buitengewoon belastend. En dat is niet alleen de afgelopen vier jaren zo, maar dat zal de rest van hun leven zo zijn. De op te leggen straf en de gevolgen daarvan voor de verdachte steken dan ook schril af tegen de consequenties van het ongeval voor alle slachtoffers en de nabestaanden van overledene.”

Het Hof in ’s Hertogenbosch doet over twee weken uitspraak in deze zaak.