Clicky


Twee Nederlanders gedood en 7 gewond bij busongeluk Ecuador

Twee Nederlanders gedood en 7 gewond bij busongeluk Ecuador [+foto's&video]
03-10-2022 22:50 | Ongevallen | auteur ANP

TENA - [update 23:55 uur] Twee Nederlanders zijn zondagavond overleden en zeven gewond geraakt door een busongeluk in de stad Tena in Ecuador. Volgens een woordvoerster van alarmcentrale Eurocross zijn er drie zwaargewonden die nog in het ziekenhuis liggen. De overige gewonden liepen lichte verwondingen zoals een sleutelbeenbreuk op en hebben het hospitaal na behandeling kunnen verlaten. De twee dodelijke slachtoffers zijn een vrouw van 74 jaar uit Haarlem en een man van 73 jaar uit Hilversum, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Er zaten in totaal 21 Nederlanders in de bus. Ze maakten een groepsreis. Het ministerie laat weten consulaire bijstand te verlenen aan de slachtoffers en hun families in Nederland. Ook is er contact met de lokale autoriteiten en alarmcentrale Eurocross, die de praktische hulpverlening vanuit Nederland coördineert.

De alarmcentrale zegt te proberen alle leden van het reisgezelschap naar de Ecuadoraanse hoofdstad Quito te krijgen. Voor de gewonden zijn daar grotere ziekenhuizen met betere faciliteiten. De zwaargewonden worden per ambulance of via de lucht vervoerd, aldus Eurocross. Ook stuurt de organisatie twee verpleegkundigen en een hulpverlener naar Tena om daar de gewonden bij te staan. Dit team spreekt zowel Nederlands als Spaans.

Volgens persbureau AFP zouden de overige slachtoffers tussen de 41 en 75 jaar zijn. Er zou ook een Ecuadoraan gewond zijn geraakt. Twee gewonden zijn in kritieke toestand, aldus de directeur van het ziekenhuis in de stad Tena.

De twee bussen botsten op elkaar op de weg tussen Tena en Baeza, in de provincie Napo. De bus die de Nederlandse toeristen vervoerde, kantelde en raakte het zwaarst beschadigd. Volgens een grote nationale krant zouden mensen in de buurt meteen hebben geholpen slachtoffers te bevrijden. De chauffeur van de touringcar zou de macht over het stuur hebben verloren en uiteindelijk tegen een bus zijn geknald. Getuigen gaven aan dat ledematen van slachtoffers verspreid over de weg lagen.

Verkeersongevallen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Ecuador. Sinds begin dit jaar kwamen daar al bijna 1500 mensen om bij verkeersongevallen. In juli kantelde een bus in een buitenwijk van de hoofdstad Quito, waarbij acht mensen omkwamen en twintig gewond raakten.