Clicky


ChristenUnie wil taks op webshop-pakketjes

ChristenUnie wil taks op webshop-pakketjes
05-10-2022 08:12 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De ChristenUnie wil een belasting op het laten bezorgen van pakketjes die besteld zijn bij een webshop. Op die manier wil de partij de "bezorggekte" aan banden leggen die zorgt voor extra CO2-uitstoot (wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde) en onveilige situaties in het verkeer.

"Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd. Het klinkt zo makkelijk én dat is het vaak ook. Maar de gevolgen van deze doorgeslagen bezorgeconomie zijn groot", zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. Hij vraagt aandacht voor de keerzijde van die vele bezorgbewegingen. Met een belasting wil hij aanmoedigen dat consumenten zoveel mogelijk gebundeld bestellen, om het aantal bezorgingen te beperken.

Nog beter is het volgens die partij om naar de winkelstraat te gaan als er gewinkeld moet worden. De traditionele winkels hebben het zwaar door de hoge kosten en de forse concurrentie van grootmachten als Bol.com, Amazon en Coolblue. Als het mogelijk is, wil de partij ook dat er rekening wordt gehouden met kleinere webshops.

Hoe de taks er precies uit komt te zien, laat de kleinste coalitiepartij aan het kabinet. Het zou een vast bedrag van enkele euro's kunnen zijn, of een bedrag dat, net als de btw, afhangt van de prijs van het product. De ChristenUnie wil ook dat het kabinet ervoor zorgt dat de opbrengst van de heffing ten goede komt aan de lokale economie.

Hoe uitvoerbaar het plan is voor de toch al overbelaste fiscus, moet nog blijken. De partij heeft hier begrip voor, en vraagt het kabinet te kijken per wanneer invoering mogelijk is. Grinwis doet het voorstel woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, waarin de financiële specialisten van de Kamerfracties zich over de begroting buigen.