Clicky


CNV Vakmensen wil forse eenmalige uitkering voor werknemers openbaar vervoer

CNV Vakmensen wil forse eenmalige uitkering voor werknemers openbaar vervoer
05-10-2022 16:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - CNV Vakmensen wil een forse eenmalige uitkering voor alle ruim 13.000 werknemers in het openbaar vervoer, om het verlies aan koopkracht enigszins te verzachten. De bond heeft hierover vandaag een brief gestuurd aan werkgeversvereniging VWOV. "De onvoorziene, ongekend hoge inflatie mag niet alleen voor rekening komen van de werknemers", vindt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. "We doen daarom een beroep op de werkgevers om dit samen op te lossen."

De huidige cao Openbaar Vervoer is nog gebaseerd op de situatie van vóór het begin van de oorlog in Oekraïne. Op 4 februari presenteerden de werkgevers een eindbod voor een eenjarige cao (tot eind dit jaar), waar de leden van CNV Vakmensen op 12 maart mee hebben ingestemd.

Ongekende stijging

"De oorlog in Oekraïne was toen slechts een paar weken oud", schrijven CNV-onderhandelaars Hanane Chikhi en Evert Jan van de Mheen nu in de brief aan de werkgevers. "Sinds die tijd zijn de inflatie en de energieprijzen ongekend gestegen. Een stijging die niet te voorzien was op moment van voorleggen aan onze leden."

Uitzonderlijke situatie vraagt om gezamenlijke oplossing

Volgens CNV Vakmensen is er nu sprake van een uitzonderlijke situatie, die om uitzonderlijke maatregelen vraagt. In de brief schrijven de CNV-onderhandelaars: "Wij vinden dat wij als cao-partijen het aan onze leden en jullie medewerkers verschuldigd zijn om samen te komen tot een oplossing. De inflatie kan en mag niet alleen door de medewerkers gedragen worden. Aanpassing van de afspraken in deze uitzonderlijke situatie, getuigt wat ons betreft van goed werkgeverschap."

Forse eenmalige uitkering nodig

Chikhi: "We doen een beroep op de werkgevers om de werknemers in het openbaar vervoer substantieel tegemoet te komen, in de vorm van een forse eenmalige uitkering. De werkgevers kunnen daarmee ook hun waardering laten blijken aan de werknemers, in een tijd waarin de werkdruk hoog is en veel van hen wordt gevraagd."

Onderhandelen over nieuwe cao

Een positieve reactie van de werkgevers zal volgens Chikhi zeker helpen om een goede start te maken met de onderhandelingen over een nieuwe cao. "Die beginnen wat ons betreft zo snel mogelijk. We onderstrepen daarbij wel dat de eenmalige uitkering geen hypotheek mag leggen op het cao-overleg. Die staat daar volledig los van."

Enquête onder leden

CNV Vakmensen heeft afgelopen maanden in een enquête de mening gepeild onder de leden. Op basis daarvan formuleert de bond binnenkort de voorstellen voor de cao vanaf 1 januari 2023.