Clicky


Drie oud-ambtenaren veroordeeld voor corruptie

Drie oud-ambtenaren veroordeeld voor corruptie
10-10-2022 15:08 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - Drie voormalig medewerkers van de gemeente Amsterdam zijn schuldig bevonden aan ambtelijke corruptie. Een 56-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan één maand voorwaardelijk. Zijn 58-jarige ex-collega is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht weken, waarvan twee voorwaardelijk. Een derde ex-collega (68) heeft een taakstraf van 180 uur opgelegd gekregen.

De drie mannen hebben hun positie als ambtenaar misbruikt om zichzelf te verrijken. Twee van hen hebben daarnaast hun ambtsgeheim geschonden. 

De 56-jarige man verkreeg in minder dan vier jaar tijd meer dan 65.000 euro voordeel via verschillende aannemers. Het doel hiervan was om een voorkeursbehandeling te krijgen bij de vergunning van gemeentelijke opdrachten. Zo liet hij op kosten van verschillende aannemers onder meer de woning van zijn partner verbouwen. Ook accepteerde hij kostbare, luxe goederen zoals televisies, een Rolex en een Apple Watch, en liet hij zich fêteren. Als tegenprestatie bevoordeelde hij de bedrijven ook daadwerkelijk. 

De 58-jarige man verkreeg in 5 jaar tijd ongeveer 37.000 euro. Ook hij liet verbouwingen uitvoeren op kosten van aannemers. Bovendien liet hij zich fêteren op twee kostbare visreizen naar het buitenland.

De 68-jarige man verkreeg in 10 jaar tijd 14.000 euro voordeel. Hij genoot kosteloos van boottochtjes, een etentje en golfpartijen.

De 58-jarige man moet ruim 47.000 euro betalen en de 68-jarige man moet ruim 13.000 euro betalen. Dat oordeelde de rechtbank in de ontnemingsprocedures. De behandeling van de ontnemingsvordering in de zaak van de 56-jarige man loopt nog. 

Om het openbaar bestuur goed te laten functioneren is het essentieel dat dit bestuur zuiver handelt. De rechtbank rekent het de drie mannen aan dat zij het aanzien en het vertrouwen in de integriteit van de overheid ernstig hebben geschaad. 

In alle drie de zaken is de redelijke termijn fors overschreden, wat is meegewogen in de strafmaat. Voor de 56-jarige man is de gevangenisstraf daardoor een maand minder, zijn 58-jarige ex-collega kreeg drie weken minder gevangenisstraf. De taakstraf die de 68-jarige man kreeg opgelegd, is 20 uur minder dan die anders zou zijn geweest.