Clicky


WK-reclame Jumbo zorgt voor verontwaardiging op sociale media

WK-reclame Jumbo zorgt voor verontwaardiging op sociale media [+video]
02-11-2022 09:45 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:39 uur] De nieuwe reclamespot van supermarktketen Jumbo voor het WK voetbal leidt op sociale media tot verontwaardigde reacties. In de commercial zijn een stel polonaise lopende bouwvakkers te zien. Dat ligt gevoelig want het toernooi in Qatar is juist omstreden vanwege de slechte werkomstandigheden voor de gastarbeiders die de stadions moesten maken.

"Jumbo moet zich echt kapot schamen voor deze reclame voor het WK in Qatar", zegt iemand bijvoorbeeld op Twitter. "Hoe schaamteloos wil je het hebben?" Een ander noemt het "heel stom en naïef". "Lijkt mij totaal ongepast en wat mij betreft stopt Jumbo direct met de reclame." Er zijn ook Twitteraars die oproepen om Jumbo nu te gaan boycotten.

Jumbo kon niet direct reageren. De super verklaarde vorige maand nog zich in zijn communicatie-uitingen rond het WK uitsluitend op het Oranjelegioen te zullen richten. "We realiseren ons goed dat er gevoeligheden zijn rondom dit WK voetbal in Qatar. We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt ten aanzien van de wijze waarop we dit jaar inspelen op het Oranjegevoel voor en tijdens het WK voetbal."

In de spot van Jumbo zijn overigens niet alleen bouwvakkers te zien. Ook veel beroemde Nederlanders hebben meegewerkt aan de reclame, waaronder de Toppers en de Jumbo-schaatsploeg. Ook acteur Frank Lammers, rapper Donnie en actrice Maike Meijer figureren in de spot. De Toppers verwijzen woensdagochtend voor een reactie door naar Jumbo. Lammers, rapper Donnie en Meijer waren niet voor commentaar bereikbaar.

Of de schaatsers die in het filmpje figureren (onder anderen Jutta Leerdam en Jorrit Bergsma) kunnen leven met het resultaat, kon een woordvoerder van schaatsploeg Jumbo-Visma niet bevestigen.