Clicky


Vakbond FNV dreigt met staking bij PostNL

Vakbond FNV dreigt met staking bij PostNL
14-11-2022 17:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - Vakbond FNV dreigt met stakingen van onder meer pakketbezorgers en -sorteerders bij PostNL. Als het post- en pakkettenbedrijf niet snel ingaat op eisen voor een nieuwe cao, dan komen er volgens de bond acties waarbij ook stakingen in de drukke eindejaarsperiode niet zijn uitgesloten.

Bij FNV werd vorige maand al openlijk nagedacht over acties bij PostNL. Daarna heeft de onderneming nog een verbeterd voorstel gedaan voor een nieuwe cao. Dat voorstel kan de achterban van FNV alleen nog steeds niet bekoren, want de medewerkers eisen een loonsverhoging die niet onderdoet voor de hoge inflatie van de laatste tijd. Zover wilde PostNL evenwel niet gaan.

"De leden zijn boos en teleurgesteld over het laatste cao-bod van PostNL", zegt FNV-bestuurder Maadey Meuleman in een verklaring. "Met dat bod gaat de koopkracht achteruit, kunnen veel mensen met zwaar werk niet eerder stoppen en doet PostNL nog steeds niks om uitzend-pakketsorteerders in vaste dienst te nemen."

De bond heeft de directie van het bedrijf nu een ultimatum gestuurd. Dat loopt tot vrijdag. Als PostNL dan niet is ingegaan op de eisen zal FNV acties voorbereiden. Onder de cao PostNL vallen ongeveer 19.000 mensen, waaronder ook de transporteurs en het kantoorpersoneel. Het gaat niet om de postbezorgers van het bedrijf, want die hebben een andere, eigen cao.

Een woordvoerster van PostNL verwijst in een reactie wederom naar het laatste cao-voorstel van het bedrijf. Volgens haar zijn het momenteel "lastige tijden voor iedereen, ook voor PostNL". De onderneming merkt bijvoorbeeld dat de hoeveelheid verstuurde pakketten de laatste tijd achterblijft omdat consumenten minder te besteden hebben.

Vorige week liet PostNL zich al uit over de drukke eindejaarsperiode. De onderneming verwacht de komende tijd op drukke dagen tot wel 2 miljoen pakketten te verwerken. Dat is nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van de normale niveaus. PostNL zei de drukte wel goed aan te kunnen.