Clicky


DFDS investeert in groene vervoerscorridor in Vlaams-Nederlandse Delta

DFDS investeert in groene vervoerscorridor in Vlaams-Nederlandse Delta
16-11-2022 14:07 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

GENT - DFDS implementeert zijn eerste elektrische vrachtwagen (e- truck) in zijn vloot. Het bedrijf is hiermee een stap dichter bij het realiseren van een groene corridor in een van de centrale logistieke hubs van Europa.

Investeringen en partnerschappen nodig voor groene vervoerscorridors

"Groene vervoerscorridors in het Deltagebied en in heel Europa zijn essentieel voor het welslagen van de Europese Green Deal. Om groene corridors te verwezenlijken, hebben we innovatieve partnerschappen en sterke verbintenissen van zowel de sector als de regeringen nodig om te investeren in belangrijke infrastructuur zoals elektrische laadstations en waterstoftankstations", zegt Niklas Andersson, EVP Logistics bij DFDS.

DFDS streeft naar een netto-nuluitstoot tegen 2050. De doelstellingen worden bereikt door aanzienlijke investeringen in groene oplossingen, waaronder een verbintenis om tegen 2030 een wagenpark te hebben dat voor 25 procent uit elektrische vrachtwagens bestaat.

DFDS verhoogt ook de productie van zonne- en windenergie op haar eigen locaties om de nodige energie te leveren voor het laden van de e-trucks.

De e-truck is de eerste van 125 elektrische vrachtwagens die DFDS bij Volvo Trucks heeft besteld om gedurende 2023 te leveren en te integreren in de vloot van DFDS. In 2021 zijn DFDS en Volvo Trucks een gezamenlijk project aangegaan voor duurzaam wegvervoer. Na een eerste proefperiode in het Zweedse Göteborg wordt de nieuwe Volvo FH Electric Truck op 16 november geleverd tijdens de lancering in Gent.

"Het is cruciaal om sneller over te schakelen naar groen transport. Daarom ben ik erg trots op ons partnerschap met DFDS en de belangrijke stap die zij vandaag zetten. Samen laten we de wereld zien dat elektrische zware vrachtwagens nu al een haalbare oplossing zijn", zegt Roger Alm, de CEO van Volvo Trucks.

Vlaams-Nederlandse Delta is hub voor duurzame oplossingen

Zowel de Nederlandse als de Belgische regering hebben hun tienjarige nationale energie- en klimaatplannen opgesteld en de Belgische premier Alexander De Croo neemt deel aan de voorstelling van de e-truck op 16 november in Gent. Daar spreekt hij over de initiatieven van de Belgische regering om in de regio over te schakelen naar groene energie.

DFDS is zeer actief in de Vlaams-Nederlandse Deltaregio en biedt vanuit de terminal in Gent een multimodaal logistiek platform met zes schepen per week tussen Gent en Göteborg. Zo houdt het 30.000 meter aan goederen van de weg. Daarnaast zet DFDS wekelijks 20 treinen tussen Zweden, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en België in en zes containerschepen tussen Gent, Rotterdam en Antwerpen.

"De Vlaams-Nederlandse Delta is een centraal logistiek knooppunt in Europa. Bij DFDS zien we grote kansen om in de regio over te schakelen naar duurzamere oplossingen voor al onze logistieke activiteiten waaronder ferrydiensten, vrachtvervoer en opslag", aldus Niklas Andersson.

"Tegelijk moeten we de prijsverschillen tussen groene en grijze energie verkleinen, zodat de-carbonisatie commercieel haalbaar wordt. DFDS werkt samen met andere bedrijven en organisaties om nieuwe oplossingen te onderzoeken en te ontwikkelen. We roepen ook beleidsmakers op om de standaardisering van infrastructuur te bevorderen en te investeren in technologieën voor klimaatneutraal vervoer tegen een concurrerende prijs."