Clicky


Tractorbestuurder kan fataal treinongeval niet worden aangerekend

Tractorbestuurder kan fataal treinongeval niet worden aangerekend
01-12-2022 14:35 | Ongevallen | auteur ANP

ASSEN - De 52-jarige tractorbestuurder Egbert A. uit Smilde die in mei 2020 een fataal treinongeval veroorzaakte door geen voorrang te verlenen aan de trein, heeft daar geen schuld aan. Dat komt door de omstandigheden waaronder het ongeluk gebeurde, zoals slecht zicht door motregen, oordeelde de rechtbank in Assen donderdag.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een taakstraf van 180 uur voor grote onoplettendheden en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. De Smildeger stak met zijn tractor en een volgeladen aanhanger een onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen over. Hij zag daarbij een aanstormende trein over het hoofd. De trein sleurde de aanhanger honderden meters mee. De treinmachinist uit Hardenberg overleefde de klap niet.

De tractorbestuurder belde kort voor de oversteek met een familielid. Het is volgens de rechter niet vastgesteld dat A. de telefoon in de hand had en afgeleid was van het verkeer, toen hij het spoor overstak. Door de motregen en de grondmist boog hij zijn hoofd ver naar voren en keek meermalen naar links en rechts, zei de man twee weken geleden tegen de rechtbank. Hij zag geen naderende trein en de rechter vindt dit geloofwaardig.

Deskundigen concludeerden kort na het ongeval dat het zicht was verminderd door motregen, grondmist, bosschages en een schakelkast. Uit het onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail bleek ook dat zwaar verkeer bij bepaalde overgangen te weinig tijd had om veilig over te steken. Dat was volgens de rechter ook in deze situatie het geval. Zes locaties, waaronder twee locaties in Hooghalen, werden door ProRail aangemerkt als zodanig gevaarlijk dat die zo snel mogelijk dicht moesten.