Clicky


Een derde van NS-treinen verlengd in dienstregeling 2023

Een derde van NS-treinen verlengd in dienstregeling 2023
06-12-2022 11:46 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - Zondag 11 december start NS de dienstregeling 2023. Hierin wordt een derde van de treinen verlengd, wat met name in het weekend en in de spits meer zitplaatsen oplevert. Op maandag tot en met donderdag komt de tienminutentrein terug tussen Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Op een aantal rustige trajecten gaan minder en kortere treinen rijden. De kans op een zitplaats gemiddeld wordt groter, op een aantal trajecten zal het ook nu nog druk worden. Reizigers die een rustige trein willen, kunnen hiervoor de drukte-indicator in de NS-app raadplegen. 

Wouter Koolmees, president-directeur van NS: "Het is duidelijk dat NS minder reizigers heeft. Bovendien reizen die op andere momenten en kan NS minder treinen rijden dan voor corona. Het afgelopen jaar leidde dat tot uitval van treinen, teleurstelling bij reizigers en een te hoge werkdruk bij onze collega’s. Met de dienstregeling voor 2023 verkleinen we de kans dat er op het laatste moment treinen uitvallen, zorgen we voor meer zitplaatsen waar nodig en geven we collega’s meer rust. Dat is onze nieuwe basis. En wanneer die op orde is, kunnen we stap voor stap weer vooruit." 

Langere treinen in het weekend 

NS gaat in de dienstregeling 2023 met name in de drukke weekenden langere treinen rijden. In het weekend komen er hierdoor 85.000 zitplaatsen bij, zo’n 10 procent meer. Op werkdagen komen er 13.000 stoelen bij, met in de spits 4,5 procent meer zitplaatsen. In totaal kunnen reizigers op gemiddeld 3 procent meer zitplaatsen rekenen dan nu het geval is. 

Minder uitval van treinen 

In september voerde NS al een aantal wijzigingen in de dienstregeling door die nodig waren vanwege het tekort aan collega’s. In november volgde de grootste stap. Door deze maatregelen vielen er minder treinen op de dag zelf uit als gevolg van het personeelstekort. 

Werving 

NS neemt verschillende initiatieven om het tekort aan collega's en de gevolgen die dat voor de treindienst heeft, te beperken. Zo is de eerste gepensioneerde machinist weer terug op de trein. Daarboven op worden actief nieuwe collega’s geworven en blijft NS zoeken naar creatieve oplossingen om uitval van treinen en drukke treinen te voorkomen en waar mogelijk verbeteringen door te voeren. Zo wil NS begin 2023 als tijdelijke noodmaatregel kantoormedewerkers en beveiligers inzetten.