Clicky


IATA: luchtvaartmaatschappijen volgend jaar weer winstgevend

IATA: luchtvaartmaatschappijen volgend jaar weer winstgevend
06-12-2022 11:47 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

GENÈVE - De luchtvaartsector zal volgend jaar wereldwijd voor het eerst sinds de coronacrisis weer een winst in de boeken zetten. Dat verwacht internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Wel zijn er wereldwijd verschillen tussen verwachte winsten van luchtvaartmaatschappijen.

IATA denkt dat luchtvaartmaatschappijen in 2023 gezamenlijk goed zullen zijn voor een winst van 4,7 miljard dollar (omgerekend zo'n 4,5 miljard euro). Daarmee zitten de maatschappijen nog onder het winstniveau van voor corona, maar het zou wel de eerste keer sindsdien zijn dat er weer zwarte cijfers worden geschreven door de maatschappijen bij elkaar. Door de coronacrisis hebben luchtvaartmaatschappijen volgens berekeningen van IATA een verlies van bijna 190 miljard dollar geleden.

Luchtvaartmaatschappijen uit Noord-Amerika zijn dit jaar al winstgevend, denkt IATA. Dat komt volgens de brancheorganisatie door minder strenge reisbeperkingen in vergelijking met andere landen en regio’s. Daardoor trok onder meer de binnenlandse markt snel aan, evenals de vluchten over de Atlantische Oceaan.

In Europa maken luchtvaartmaatschappijen naar verwachting volgend jaar pas winst. Voor dit jaar gaat IATA uit van een verlies van 3,1 miljard dollar, volgend jaar van een winst van 621 miljoen dollar. De reden dat deze markt vooralsnog achterblijft op de Noord-Amerikaanse heeft onder meer te maken met de onvrede onder luchthavenpersoneel die dit jaar zo nu en dan leidde tot stakingen. Ook de oorlog in Oekraïne heeft zijn weerslag gehad op sommige regionale luchtvaartmaatschappijen.