Clicky


IATA: luchtvaartmaatregelen China onnodig, luister naar experts

IATA: luchtvaartmaatregelen China onnodig, luister naar experts
04-01-2023 11:17 | Buitenland | auteur ANP

GENÈVE - Overheden moeten hun beslissingen over maatregelen voor reizigers uit China baseren op wetenschappelijke feiten, niet op "wetenschapspolitiek". Dat vindt Willie Walsh, topman van de internationale brancheorganisatie voor luchtvaart IATA. Volgens hem moet er geluisterd worden naar experts.

"Het is buitengewoon teleurstellend om deze reflexmatige herinvoering te zien van maatregelen die de afgelopen drie jaar ondoeltreffend zijn gebleken", vindt Walsh. Volgens hem blijkt uit onderzoek naar de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus dat het "opwerpen van barrières" geen verschil maakte voor het aantal besmettingen.

De IATA-topman vindt daarom dat regeringen moeten luisteren naar het advies van experts, waaronder de WHO. Die raden reisbeperkingen namelijk af. "We hebben de tools om corona te beheersen, zonder toevlucht te nemen tot ineffectieve maatregelen", aldus Walsh.

Luchtvaartmaatschappij KLM voerde woensdag nog per direct extra veiligheidsmaatregelen in op vluchten vanuit China. Zo krijgt personeel de beschikking over FFP2-mondkapjes en kan het gebruikmaken van een wc alleen voor medewerkers. KLM-personeel liet eerder deze week weten zich zorgen te maken over het grote aantal coronabesmettingen in China.