Clicky


Grote ravage door knakken windmolen Zeewolde

Grote ravage door knakken windmolen Zeewolde [+video]
04-01-2023 12:17 | Weer en Verkeer | auteur ANP

ZEEWOLDE - [update 14:40 uur] Aan de Nekkeveldweg in Zeewolde is de bovenkant van een windmolen, inclusief de rotor vernield. Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi en Vechtstreek lijkt het er sterk op dat de harde wind ter plaatse de molen heeft doen knakken. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

De brokstukken liggen verspreid over enkele honderden meters. De weg is afgesloten voor doorgaand verkeer. De molen staat in een rij met zestien andere windmolens. Vattenfall is eigenaar van het windmolenpark. Die laat weten ook de andere zestien windmolens uit voorzorg zijn stilgezet.

De windmolen stond dinsdagavond rond 23.00 uur al stil vanwege een foutmelding, bevestigt Vattenfal na bericht van Omroep Flevoland. Wat de foutmelding was, weet Vattenfal niet. "Dat kan van een kapotte zekering zijn tot een onderdeel dat vervangen moet worden", aldus de woordvoerder. Bij een foutmelding zet een windmolen zichzelf stil. De energiemaatschappij was voornemens woensdag een monteur te sturen. "Maar voordat we dat konden doen kregen we vanochtend al een belletje van een boer dat de windmolen op zijn weiland lag."

Het energiebedrijf onderzoekt hoe het komt dat de windmolen geknakt is."Uit de laatste inspecties waren er geen zaken die duidden op acuut gevaar", aldus de woordvoerder. De turbines in het windmolenpark in Zeewolde zijn al wat ouder, ze zijn in 1989 neergezet. Vattenfall laat weten dit soort oudere modellen niet op andere plekken in het land te hebben, dus ziet geen noodzaak om meer windmolens uit voorzorg stil te zetten.

De wat oudere turbines zijn te herkennen doordat ze maar twee wieken hebben in plaats van drie. Het energiebedrijf gaat de brokstukken verwijderen, het is nog onduidelijk hoelang dat zal duren.

Volgens Weeronline is het woensdag behoorlijk onstuimig. In het binnenland staat een vrij krachtige tot krachtige wind waarbij windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur voor kunnen komen. Aan de kust kwamen afgelopen nacht en in de ochtend zware windstoten voor van meer dan 80 kilometer per uur, en aan de noordwestkust stond volgens het weerbureau enige tijd een stormachtige wind.

Het weerbureau kan niet zeggen hoe hard het precies in Zeewolde heeft gewaaid. "Meetpunt Lelystad ligt het dichtstbij. Daar vielen de windstoten afgelopen nacht mee en werd het aan het eind van de ochtend wat onstuimiger met windstoten van zo'n 68 kilometer per uur. Dit zijn geen hele hoge en ook geen bijzondere waarden", zegt meteoroloog Matthijs van der Linden. "Afgelopen weekend hadden we die ook in Flevoland. Naar verwachting blijft het woensdag wat winderig. Later in de middag en vooral in de avond zal de wind iets afnemen, maar de wind gaat niet liggen."