Clicky


Binnenlandse vluchten in VS komen weer op gang na storing

Binnenlandse vluchten in VS komen weer op gang na storing
11-01-2023 13:48 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - [update 15:35 uur] Het vliegverkeer binnen de Verenigde Staten komt weer op gang nadat dit even stil was komen te liggen door een technische storing. Alle binnenlandse vluchten worden volgens luchtvaartdienst FAA hervat. De opdracht om de vliegtuigen voorlopig aan de grond te houden, is ingetrokken.

De FAA meldt dat er vooruitgang wordt geboekt met het herstellen van de storing in de Notice to Air Missions, afgekort NOTAM. Daarin kunnen piloten lezen dat er bijvoorbeeld een orkaan is, en welke landingsbanen gesloten zijn. Het systeem om die berichten te versturen lag plat. Dat begon in de nacht van dinsdag op woensdag.

De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk, maar er waren nog geen aanwijzingen dat een cyberaanval de aanleiding was. Verschillende Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, zeiden niet getroffen te zijn door de storing.

Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Schiphol merkten nog niets van de storing. Volgens een LVNL-woordvoerder vertrekken vluchten vanuit de VS doorgaans pas later op de dag naar Europa vanwege het tijdsverschil. Eventuele verstoringen voor de aankomst van vluchten in Nederland zouden daardoor pas donderdagochtend optreden. LVNL verwacht hoe dan ook dat de impact klein zal zijn. Vluchten richting de VS worden vooralsnog niet geraakt door de storing.