Clicky


Storing Amerikaanse luchtvaart veroorzaakt door menselijke fout

Storing Amerikaanse luchtvaart veroorzaakt door menselijke fout
13-01-2023 10:20 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De landelijke storing in het luchtvaartsysteem van de Verenigde Staten woensdag kwam door een menselijke fout. Volgens luchtvaartdienst Federal Aviation Administration (FAA) wijzigden medewerkers een cruciaal databestand op plekken waar dat volgens de regels absoluut niet mocht.

Een anonieme bron zegt tegen persbureau Bloomberg dat het er op lijkt dat twee personeelsleden van een externe partij de fout begingen.

De FAA doet volgens de bron nu onderzoek of de illegale wijzigingen bewust of per ongeluk werden gedaan. Na het uitvallen van het gegevensbestand trad een back-upsysteem in werking, maar ook die stuitte op de fouten in het originele datadocument.

De FAA zou nu aan een verbetering van het systeem werken om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.

De storing trad op in een systeem met de naam Notice to Air Missions, afgekort NOTAM. Daarin kunnen piloten lezen dat er bijvoorbeeld een orkaan is, en welke landingsbanen gesloten zijn. Daardoor was het nodig om ongeveer anderhalf uur alle binnenlandse vluchten aan de grond te houden. Dit leidde woensdag tot duizenden vertragingen en annuleringen. Donderdag waren de problemen helemaal verholpen.