Clicky


Vakbond CNV 'totaal overvallen' door faillissement papierfabriek Crown Van Gelder

Vakbond CNV 'totaal overvallen' door faillissement papierfabriek Crown Van Gelder
24-01-2023 19:44 | Faillissementen | auteur ANP

UTRECHT - Het omvallen van papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord kwam voor vakbond CNV als een volslagen verrassing. Het 126 jaar oude bedrijf maakte maandag bekend door de hoge energieprijzen en dure grondstoffen geen toekomst meer te zien. "Als een bedrijf dat goed draait ineens failliet gaat omdat het de energiekosten niet kan betalen, geeft dat te denken", uit CNV-bestuurder Mirjam van Leussen haar zorgen.

Crown Van Gelder maakte afgelopen jaar nog winst, maar ziet in de gestegen kosten en onzekere marktsituatie toch aanleiding om een faillissement aan te vragen. De curatoren zullen kijken of een doorstart mogelijk is, maar "in principe verliezen alle bijna 250 vaste medewerkers hun baan", weet CNV.

"Uiteraard gaan we er alles aan doen om ze zo goed mogelijk te ondersteunen en te helpen naar nieuw werk", benadrukt Van Leussen. "Maar voor nu zijn het veel persoonlijke drama's natuurlijk. Maandagochtend wisten ze nog van niets."

De bondsbestuurder denkt dat veel mensen op zoek zullen gaan naar een nieuwe baan en een eventuele doorstart niet zullen afwachten. "Om de hoek liggen grote werkgevers als Tata Steel met honderden vacatures voor vergelijkbare technische functies als bij Crown Van Gelder."