Clicky


Boetes bij transportcontrole op Duitse A1

Boetes bij transportcontrole op Duitse A1 [+foto]
01-03-2023 14:09 | Controles | auteur Redactie

DELMENHORST - Dinsdag 28 februari 2023 voerden Duitse agenten van de autosnelwegpolitie Ahlhorn voorrangscontroles uit op de snelweg A1 en de aangrenzende rijks- en rijkswegen in de wijken Cloppenburg en Vechta. Er werd vooral gecontroleerd of de voorschriften voor het goederenvervoer werden nageleefd.

Rond 10.00 uur werd op A1 tussen Ahlhorn en het knooppunt Cloppenburg een trekker met oplegger aangetroffen, die met zijn geladen boorstangen de aandacht trok (zie afbeelding). Er was kritiek van de agenten op de ladingzekering. Vanwege laadopeningen aan de voorwand zouden voor het ladinggewicht van 19 ton ongeveer 30 spanbanden nodig zijn geweest om de lading zonder gebreken vast te zetten. Er waren echter slechts 15 banden bevestigd.

Bovendien rustten niet alle spanbanden op de lading, waardoor enkele boorstangen onbeveiligd werden vervoerd. De 26-jarige chauffeur kreeg een rijverbod en mocht pas verder rijden nadat de ladingzekering aan de vereisten voldeed. Daarnaast kreeg hij ook een boete.

Op de A1 in de omgeving van Bakum is een 28-jarige chauffeur van een vrachtwagen gecontroleerd. Bij het doorzoeken van de laadruimte vonden de ambtenaren een lading van circa 16 ton formaldehyde in zogenaamde IBC's. Dit zijn kubusvormige containers voor bijvoorbeeld vloeibare stoffen. Het transport van gevaarlijke goederen, waaronder formaldehyde, is onderhevig aan strenge eisen op het gebied van ladingzekering en andere veiligheidsmaatregelen. In dit geval kon de chauffeur niet aan alle brandveiligheidseisen voldoen. Aangezien de verplichting om de middelen ter beschikking te stellen bij de eigenaar ligt, is tegen hem een ​​boeteprocedure gestart.

In het verdere verloop van de dag werden ook meerdere diertransporten gecontroleerd. Er was een overtredingspercentage van 75 procent. In verschillende gevallen bleven de overtredingen beperkt tot de documentatie van het transport en de verplichte desinfectie. In een ander geval werd het toegestane totaalgewicht overschreden.

Omdat het vervoeren van dieren een stressvolle situatie is, worden de controles zo kort mogelijk gehouden. Rekening houdend met de proportionaliteit mochten de dierentransporten in alle gevallen hun reis voortzetten. De agenten startten passende procedures tegen de chauffeurs.

In de avond werden twee busjes gecontroleerd. Het was niet mogelijk om de rij- en rusttijden te controleren omdat de twee chauffeurs de relevante administratie niet bijhielden. Tegen een 33-jarige man uit Celle en een 49-jarige man uit Oberhausen is proces-verbaal opgemaakt wegens het overtreden van de regels voor het rijdend personeel. De verantwoordelijke bedrijven kunnen hetzelfde verwachten.

In totaal werden 15 voertuigen gecontroleerd, waarvan negen voertuigen bekeurd werden. In vier gevallen werd verder rijden tijdelijk verboden en bij zeven controles werden boetes opgelegd.