Clicky


Scania introduceert een digitaal dashboard

Scania introduceert een digitaal dashboard
21-03-2023 12:26 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

BREDA - In een grote sprong voorwaarts introduceert Scania nu vrachtwagens en bussen met digitale dashboards, gebaseerd op een modulaire elektronica-architectuur en gecombineerd met een reeks nieuwe veiligheidsfuncties. Smart Dash, het digitale dashboard, is de basis voor de ontwikkeling van digitale diensten, verhoogde veiligheid en verbeterde gebruikerservaringen voor klanten en chauffeurs van Scania.

“Deze introductie vertegenwoordigt een stapsgewijze verandering in Scania’s aanbod binnen het transport-ecosysteem”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President, Hoofd van Scania Trucks. “Wat onze klanten zullen ervaren in met Smart Dash uitgeruste voertuigen is het nieuwste niveau van Scania’s aanbod en ambitie op het gebied van digitalisering, connectiviteit en veiligheid.”

Smart Dash is ontwikkeld in overeenstemming met Scania’s modulaire systeem voor digitale maatwerkoplossingen. Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar ze hebben allemaal de dezelfde modulaire structuur, waardoor naadloze combinatie met andere digitale Scania-oplossingen zoals My Scania of de Scania Driver App mogelijk is.

“Wij beschouwen Smart Dash als een kernonderdeel van ons digitale ecosysteem en als een geweldig middel voor de optimale ondersteuning van de chauffeurs”, zegt Dorski. “Het geeft hen superieure toegang tot alle soorten relevante informatie tijdens het rijden en ondersteunt hen bij het uitvoeren van andere taken wanneer ze geparkeerd hebben via bijvoorbeeld de Scania Driver App en My Scania. Deze oplossingen zijn allemaal met elkaar verbonden en bieden een echt productieve gebruikers ervaring.”

De nieuwe algemene veiligheidsvoorschriften van de EU zullen verschillende veiligheidsgerichte kenmerken verplicht maken voor zware bedrijfsvoertuigen vanaf juli 2024. De nieuwe regelgeving, VN/ECE R155 en R156 zal ook van toepassing zijn op cyberbeveiligingstechnologieën die gericht zijn op het voorkomen en beperken van manipulatie met voertuigen. Scania heeft een nieuwe elektrische systeemarchitectuur, gemeenschappelijk voor zowel vrachtwagens als bussen. Deze nieuwe architectuur maakt slimmere en snellere communicatie en cyberbeveiliging op een nog hoger niveau mogelijk en voldoet aan de nieuwe eisen.

“Voor Scania vallen deze nieuwe eisen samen met onze ambitie om een oplossingsgeoriënteerde architectuur te bouwen die onze klanten ondersteunt op hun digitaliseringstraject”, zegt Dorski. “De next-level premium ervaringen in de vrachtwagenindustrie zal zich sterk richten op het soort verbonden functionaliteit in en rond de vrachtwagen die we aanbieden. Door-de-lucht updates (OTA) en slimme services op aanvraag creëren nieuwe kansen voor klanten van Scania en maken hun activiteiten veiliger en winstgevender met meer uptime en efficiëntie.”

Scania is een belangrijke speler in actieve en passieve veiligheidsoplossingen in de vrachtwagenindustrie, met unieke opties zoals de veelgeprezen gordijnairbags. Scania richt zich steeds meer op actieve veiligheidssystemen met een nieuwe generatie camera's, radars en sensoren. De introductie van nieuwe ondersteunende veiligheids- en waarschuwingssystemen zal chauffeurs helpen om het soort incidenten te vermijden dat vaak voorkomt in drukke en volle stedelijke omgevingen.

“We hebben gemerkt dat de verwachtingen van klanten voor ondersteunende veiligheidsfuncties zijn toegenomen”, zegt Dorski. “Aspecten zoals invloed van de zijkant van de personenauto zijn wellicht een eyeopener geweest voor velen om zich bewust te worden van hoe nuttig deze systemen zijn. Niet alleen zullen ze levens redden, ze zullen ook helpen de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd stress en lasten voor de chauffeurs te verminderen, waardoor ze meer street-smart zijn.”

Scania-eigenaren zullen ook slimme kaarten kunnen gebruiken voor hun verbonden navigatiesystemen en zullen kunnen genieten van OTA-updates voor hun voertuigen, waardoor de behoefte aan het bezoeken van Scania-werkplaatsen voor software-updates vermindert. De verschillende uitvoeringen van Smart Dash vervangen de huidige oplossingen van Scania en zullen van toepassing zijn voor vrachtwagens die vanaf het voorjaar van 2024 zullen worden geproduceerd.