Clicky


IRU viert 75-jarig jubileum met oog voor toekomst van wegtransport

IRU viert 75-jarig jubileum met oog voor toekomst van wegtransport
23-03-2023 12:02 | Transport | auteur Redactie

GENEVE - IRU, de wereldorganisatie voor wegtransport, viert vandaag haar 75ste verjaardag, met oog op de kansen op het gebied van mobiliteit en logistiek die in het verschiet liggen.

De International Road Transport Union, de stem van meer dan 3,5 miljoen wegtransportbedrijven die mobiliteits- en logistieke diensten aanbieden, werd op 23 maart 1948 in Genève opgericht.

In het kielzog van de nieuwe Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties, die een jaar eerder werd opgericht, werd IRU opgericht door acht nationale wegtransportverenigingen om samen te werken met de Verenigde Naties en andere overheidsinstanties om Europa's door oorlog geteisterde transport- en handelsnetwerken weer op te bouwen.

In de decennia daarna heeft IRU zich uitgebreid naar alle uithoeken van de wereld en vertegenwoordigt het, via de aangesloten nationale wegvervoersverenigingen in bijna 80 landen, het gehele ecosysteem van het commerciële personen- en goederenvervoer over de weg, van kleine familiebedrijven tot grote multinationals.

IRU-voorzitter Radu Dinescu zei: “IRU heeft in 75 jaar een lange weg afgelegd, van het weer op gang brengen van de Europese handel aan het eind van de jaren 40 door vertrouwen op te bouwen onder voormalige vijanden, tot het huidige werk aan wereldwijde kwesties, variërend van veiligheid en digitalisering tot chauffeurstekorten en koolstofarm maken.

“IRU is de wereldwijde stem van een sector die de wereld werkelijk dag en nacht in beweging houdt. Onze missie voor de toekomst is om mobiliteitsnetwerken en toeleveringsketens nog veiliger, efficiënter en groener te maken.”

Een van de hoogtepunten van de festiviteiten van vandaag is het TIR-systeem, dat in het eerste jaar door IRU is gecreëerd om vrachtwagens efficiënter over de door oorlog verscheurde grenzen van Europa te laten rijden. Het systeem wordt nog steeds beheerd door IRU, nu onder de TIR-overeenkomst, en is vandaag het langstlopende publiek-private partnerschap van de Verenigde Naties.

In nauwe samenwerking met haar leden, evenals met de VN en andere mondiale en regionale autoriteiten, heeft IRU een pioniersrol vervuld bij tal van wereldwijde normen voor wegvervoer, van het vervoeren van gevaarlijke goederen tot het digitaliseren van het wettelijke kader voor vrachtvervoer over de weg. Velen zijn in de loop van de decennia VN-rechtsinstrumenten geworden.

IRU-secretaris-generaal Umberto de Pretto zei: “Niet elke organisatie haalt de 75 jaar. Het bereiken van deze buitengewone mijlpaal is een eerbetoon aan de leden van IRU en onze vele partners in zowel publieke als private sferen."

"Deze IRU-familie bestaat uit miljoenen bedrijven, verenigingen en mensen over de hele wereld die zich samen met ons inzetten voor het bevorderen van onze branche en haar cruciale rol bij het verbeteren van de wereld."

Het 75- jarig jubileum van IRU wordt gemarkeerd met een reeks speciale evenementen, die op 12 mei in Genève beginnen. Op dezelfde dag wordt een speciale campagne voor het 75- jarig jubileum gelanceerd, waarbij de nadruk wordt gelegd op "New Industry Shapers": unieke individuen en innovators van over de hele wereld die de wegtransportsector naar de toekomst leiden.