Clicky


Duitse vrachtwagenchauffeurs waarschuwen: bevoorradingschaos in supermarkten door staking

Duitse vrachtwagenchauffeurs waarschuwen: bevoorradingschaos in supermarkten door staking
24-03-2023 09:19 | Buitenland | auteur Redactie

BERLIJN - Er is voor aanstaande maandag een landelijke (transport)staking afgekondigd. Voor één dag zou niets in Duitsland moeten werken: geen treinen, geen trams en bussen, geen vluchten. Als je de auto wilt nemen, moet je rekening houden met enorme files en met afgesloten snelwegen. Want ook daar gaat het bedienend personeel (bijvoorbeeld voor tunnels) staken.

Megachaos is onvermijdelijk. De vrachtwagenchauffeursvereniging BGL luidt alvast alarm. Verenigingsvoorzitter prof. Dirk Engelhardt waarschuwt voor knelpunten in de bevoorrading in Duitsland omdat de vrachtwagens twee dagen niet rijden, er is namelijk op zondag een regulier rijverbod voor vrachtwagens in Duitsland.

Engelhardt zegt tegen de Duitse krant BILD: “Verdi staakt tegen de wil van miljoenen Duitse burgers in. De staking zal ook een enorme impact hebben op veel vrachtwagenchauffeurs. Er bestaat een risico op chaos in de bevoorrading en tientallen miljoenen schade als goederen niet op tijd kunnen worden afgeleverd.”

En het rijverbod op zondag moet worden teruggedraaid, eist de vereniging voor de vrachtwagenchauffeurs. Zodat onder andere lege schappen in de supermarkt worden voorkomen.

"Verdi dringt er bij de federale minister van Transport Volker Wissing op aan om op te treden. Het zou daarom logisch zijn als Wissing aanstaande zondag het rijverbod voor vrachtwagens opheft. Dat zou een groot deel van de chaos en schade aan de economie die Verdi wil aanrichten, kunnen verzachten", vertelde Engelhardt aan BILD.

48 uur geen vrachtwagens en dus geen leveringen, dat wil de BGL-baas koste wat het kost voorkomen.

Met de megastaking wil Verdi 10,5 procent meer loon doordrukken voor werknemers en ambtenaren bij federale en lokale overheden, maar minimaal 500 euro meer per maand. De EVG vraagt ​​zelfs 12 procent meer of minstens 650 euro per maand meer.

In totaal gaan maandag waarschijnlijk ongeveer een half miljoen mensen in staking. De gevolgen worden niet alleen gevoeld door de vrachtwagenchauffeurs maar ook door tientallen miljoenen andere Duitse burgers.