Clicky


Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer
25-03-2023 09:40 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

De staking werd uitgeroepen door de grote vakbonden Verdi en EVG. De bonden eisen een fors hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden. Ongeveer 38 procent van de ondervraagden in de peiling gaf aan het niet eens te zijn met de actie en de rest had geen mening. Ook de binnenvaart en beheerders van rijkswegen zouden meedoen aan de actie, waardoor tunnels mogelijk deels dicht moeten.

Verder stelde 69 procent van de ondervraagden dat ze niet verwachten dat de staking directe gevolgen voor hen persoonlijk zal hebben. Een vijfde zei wel geraakt te kunnen worden omdat ze gebruikmaken van openbaar vervoer.

De laatste tijd zijn er al geregeld stakingen geweest van onder anderen beveiligers en grondpersoneel op Duitse luchthavens waardoor het vliegverkeer ernstig werd ontregeld. De staking van maandag kan 380.000 vliegtuigpassagiers raken, zei de belangenvereniging voor luchthavens ADV.

De NS heeft al gezegd dat er maandag geen internationale treinen rijden van en naar Duitsland. Ook de slaaptreinen richting Oostenrijk en Zwitserland rijden niet.