Clicky


Vrijdag geen treinen meer over aangevaren spoorbrug bij Gouda

Vrijdag geen treinen meer over aangevaren spoorbrug bij Gouda
07-04-2023 09:04 | Aanvaringen | auteur ANP | Redactie Transport Online

GOUDA - [update 12:24 uur] Er kunnen vrijdag geen treinen meer rijden over de spoorbrug bij Gouda waar vrijdagochtend vroeg een vrachtschip tegenaan vaarde. Spoorbeheerder ProRail hoopt dat vrijdag nog kan worden begonnen met de herstelwerkzaamheden en dat de brug vanaf het begin van de dienstregeling zaterdag weer kan worden gebruikt.

Over de aangereden brug, de Lage Gouwespoorbrug, loopt één spoor. Dat spoor kan nu niet worden bereden. Er is ook een hogere brug, waarvan het spoor wel gewoon in gebruik is. Vanwege de aanvaring rijden er nu minder treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda.

ProRail hoopt vrijdagmiddag alle gegevens uit het onderzoek naar de schade te hebben en direct te kunnen beginnen met het herstel. Maar, tekent een ProRail-woordvoerder aan, of dat allemaal lukt is wel afhankelijk van wat er uit het onderzoek zal blijken.

De brandweer Hollands Midden meldde vrijdagochtend dat ook het scheepvaartverkeer deels is gestremd. Schepen hoger dan zeven meter kunnen voorlopig niet doorvaren, omdat de brug niet opent.

De brug raakte overigens eerder beschadigd bij een aanvaring in 2018. De schade daarvan is eind vorig jaar hersteld.

Volgens Omroep West is het vrijdag bij de aanvaring betrokken binnenvaartschip de Gouwenaar II, en botste dit schip in 2018 ook met de brug. Of dit klopt en of dit schip inderdaad het schip is dat in 2018 de vorig jaar herstelde schade veroorzaakte, weet de woordvoerder van ProRail niet.