Clicky


Stakingen bij FrieslandCampina in Steenderen, Meppel en Borculo

Stakingen bij FrieslandCampina in Steenderen, Meppel en Borculo
05-05-2023 17:21 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - [update 17:28 uur] Medewerkers van de FrieslandCampina locatie in Steenderen leggen vanaf zaterdagavond 6 mei het werk 24 uur neer. Op de locaties in Meppel en Borculo wordt de komende dagen ook gestaakt. De vakbonden eisen onder andere een beter loonbod van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Die liet vorige week een ultimatum met eisen voor een eerlijke cao verlopen.

De medewerkers van FrieslandCampina Borculo werkzaam in de 5 ploegendienst staken de ochtenddienst van maandag 8 mei. De overige werknemers werkzaam in Borculo zijn opgeroepen om 8 mei ook te staken. In Meppel leggen medewerkers vanaf dinsdagavond 9 mei tot en met woensdagavond 10 mei het werk 24 uur neer.

De zuivelbedrijven willen niet verder gaan dan 8 procent salaris erbij dit jaar. Dat kan en moet beter, vindt de FNV. De inflatie in 2022 was 10 procent en de eerste maanden van dit jaar gemiddeld ruim 6 procent. De vakbond wil daarom een loonsverhoging die dit compenseert. Daarnaast moeten de salarissen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Ook wil de FNV een regeling waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken.

De zuivelwerkgevers noemen een hogere loonstijging onverantwoord. Zij zeggen dat ze die niet kunnen terugverdienen. Onzin, zegt Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie. "Door de prijzen van hun producten te verhogen heeft de grootste werkgever vorig jaar meer winst gemaakt. Ook konden er hoge melkprijzen betaald worden. Terwijl de lonen in 15 jaar tijd de inflatie maar net hebben kunnen bijhouden. Alles bij elkaar opgeteld is er voor de mensen nauwelijks iets bijgekomen."

Over verdere acties bij zuivelbedrijven kan de FNV-bestuurder nog even niets zeggen. Vos: "Maar reken er maar op dat er meer zullen volgen de komende tijd. Als de zuivelbedrijven niet naar ons willen luisteren dan gaan wij door met actievoeren."

In de kaasfabriek in Steenderen werken 135 mensen, er wordt kaas geproduceerd. Bij FrieslandCampina in Meppel werken 235 werknemers, er worden hoogwaardige melkpoeders voor de zakelijke markt gemaakt. Deze worden door afnemers verwerkt tot eindproduct. Van babyvoeding tot soep- en sausmixen en van taartmixen tot opgeschuimde melk.

En in Borculo werken 365 werknemers. De locatie bestaat uit twee fabrieken. De ‘Ingredients fabriek’ verwerkt wei, van de kaasfabrieken, tot een breed scala aan hoogwaardige lactose en eiwitrijke ingrediënten voor de IFT (baby- en kindervoeding), medische-, farmaceutische- en sportindustrie.

De ‘Formula fabriek' verwerkt melk tot ingrediënten voor de baby- en kindervoedingssector. Daarnaast leveren we ingedikte melk en room naar andere locaties van FrieslandCampina om producten, zoals boter en slagroom te maken of naar externe klanten.

In de hele Nederlandse zuivelindustrie gaat het om zo’n 12.000 werknemers bij 25 bedrijven.