Clicky


Als vrachtwagenchauffeur in Canada aan het werk?

Als vrachtwagenchauffeur in Canada aan het werk?
08-05-2023 16:52 | Bedrijfsnieuws | auteur Gesponsorde content

AMSTERDAM - Canada is vanwege zijn uitgestrektheid een populair land onder mensen die een roadtrip willen maken. Elk jaar reizen er duizenden Europese toeristen naar het op een na grootste land ter wereld om door de verschillende provincies van Canada te toeren en van de ongerepte natuurgebieden te genieten.

Het land is echter niet alleen onder toeristen populair; ook migreren er regelmatig ervaren vrachtwagenchauffeurs naar de overkant van de Atlantische Oceaan om aldaar een nieuw truckersbestaan op te bouwen. Sinds jaar en dag is er namelijk een groot tekort aan truckers in Canada.

Lucratieve salarissen en de lange trajecten door het natuurlandschap zijn de belangrijkste beweegredenen voor Europese truckers om zich in het land te vestigen. Lees hier meer over het truckersleven in Canada en de hordes die genomen moeten worden om naar het land te migreren.

Het Canadese wegennet

Canada telt wel anderhalf miljoen kilometer aan wegen. Een van de bekendste hiervan is de Trans-Canada Highway. Deze doorkruist alle zuidelijke provincies van het land en is daarmee de langste snelweg ter wereld. De hele route van oost naar west is meer dan 6000 kilometer lang. De afstand tussen Amsterdam en New York is hemelsbreed zelfs nog korter! In vergelijking met de snelwegen van de meeste Europese landen, rijdt er over grote stukken van de Trans-Canada Highway relatief weinig verkeer. Hierdoor lukt het veel truckers om afstanden van 1000 kilometer per dag te rijden, iets wat voor Europese begrippen voor onmogelijk wordt gehouden.

Truckers in Canada zullen zich een groot deel van hun tijd op en in de buurt van deze snelweg bevinden. Er moet echter niet vergeten worden dat er een levendige handel met de Verenigde Staten plaatsvindt. Truckers moeten voor hun werk dus vaak de grens met het zuidelijke buurland over. Wachten bij de grens duurt hoogstens een uur. Goederen en paspoortgegevens van de reizigers moeten wel al een dag van te voren worden gecommuniceerd aan de douane.

Immigreren naar Canada

Door het grote tekort aan chauffeurs is het relatief eenvoudig aan een baan te komen. Het wordt aangeraden eerst als toerist naar Canada te reizen om het land een beetje te leren kennen en om te netwerken. Hiervoor is geen visum nodig, maar wel een ETA. Het ETA Canada is een reisdocument dat u online kunt aanvragen. Na toekenning is de ETA zeker vijf jaar geldig, behalve als uw paspoort eerder verloopt.

Werknemers die niet uit Canada komen, hebben vaak een Labour Market Impact Assessment (LMIA) nodig. Dit is een document dat een Canadees bedrijf moet aanleveren om aan te tonen dat er onder de Canadese bevolking te weinig gegadigden voor een bepaalde baan zijn. Met een geldig LMIA is het mogelijk voor de werknemer een werkvergunning (work permit) aan te vragen.

Een toegekend work permit is twee jaar geldig. Bus- en vrachtwagenchauffeurs moeten daarnaast opnieuw een rijbewijs halen, het Commercial Drivers License. Ook is het nodig om Nederlandse diploma’s in Canada te laten erkennen. Dit alles vergt behoorlijk wat inspanning en opzoekwerk. Het is daarom aan te bevelen instanties in Canada te benaderen die u hiermee kunnen helpen.


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op