Clicky


Ryanair bestelt 150 Boeing 737-MAX-vliegtuigen, optie op nog eens 150

Ryanair bestelt 150 Boeing 737-MAX-vliegtuigen, optie op nog eens 150
09-05-2023 15:23 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

ARLINGTON - Boeing en Ryanair hebben dinsdag aangekondigd dat Europa's toonaangevende low-cost luchtvaartmaatschappij het grootste 737 MAX-model heeft geselecteerd om haar toekomstige groei te stimuleren met een order voor maximaal 300 vliegtuigen. De koopovereenkomst is de grootste in de geschiedenis van Ryanair en omvat een vaste order voor 150 737-10 jets en opties voor nog eens 150 vliegtuigen.

Ryanair heeft een groeiende vloot van 737-8-200 vliegtuigen ingezet om het herstel na de pandemie te versnellen en aan de sterke vraag naar reizen te voldoen. Het 737-8-200-model met 197 zitplaatsen heeft de luchtvaartmaatschappij geholpen het brandstofverbruik en de uitstoot met meer dan 20 procent te verminderen in vergelijking met de vliegtuigen die ze vervangen. De nieuwe bestelling voegt de grotere 737-10-variant toe, die Ryanair 228 stoelen biedt en de beste eenheidseconomie van elk vliegtuig met één gangpad.

"Ryanair is verheugd om deze recordbestelling voor maximaal 300 MAX 10's te tekenen bij onze vliegtuigpartner Boeing. Deze nieuwe, zuinige vliegtuigen met groenere technologie bieden 21 procent meer zitplaatsen, verbruiken 20 procent minder brandstof en zijn 50 procent stiller dan onze B737 -NG's", zegt Michael O'Leary , CEO van de Ryanair-groep.

"We verwachten dat de helft van deze bestelling oudere NG's zal vervangen, terwijl de resterende 150 vliegtuigen een gecontroleerde, duurzame groei tot iets meer dan 300 miljoen gasten per jaar in 2034 mogelijk zullen maken. Deze bestelling, in combinatie met onze resterende Gamechanger-leveringen, zal 10.000 nieuwe banen creëren voor goedbetaalde luchtvaartprofessionals in het komende decennium, en deze banen zullen worden gecreëerd in alle belangrijkste economieën van Europa waar Ryanair momenteel de nummer 1 of nummer 2 luchtvaartmaatschappij is", zei O'Leary.

"Naast het leveren van aanzienlijke omzet- en marktgroeimogelijkheden in heel Europa, verwachten we dat deze nieuwe, grotere, efficiëntere vliegtuigen verdere besparingen op de kosten per eenheid zullen opleveren, die zullen worden doorberekend aan passagiers met lagere vliegtarieven. De extra stoelen, het lagere brandstofverbruik en meer concurrerende vliegtuigprijzen, ondersteund door onze sterke balans, zullen de kostenkloof tussen Ryanair en concurrerende EU-luchtvaartmaatschappijen de komende jaren vergroten, waardoor de Boeing MAX 10 de ideale groeivliegtuigbestelling wordt voor Ryanair, onze passagiers, onze mensen en onze aandeelhouders."

"De samenwerking tussen Boeing en Ryanair is een van de meest productieve in de geschiedenis van de commerciële luchtvaart, waardoor beide bedrijven kunnen slagen en betaalbaar reizen kunnen uitbreiden naar honderden miljoenen mensen", aldus Boeing President en CEO Dave Calhoun.

"Bijna een kwart eeuw nadat onze bedrijven onze eerste rechtstreekse vliegtuigaankoop ondertekenden, zal deze baanbrekende deal onze samenwerking verder versterken. We zijn vastbesloten om resultaten te boeken voor Ryanair en de luchtvaartgroep te helpen zijn doelen te bereiken."