Clicky


AGB Maritiem rond werkzaamheden aan Twentekanalen succesvol af

AGB Maritiem rond werkzaamheden aan Twentekanalen succesvol af
11-05-2023 12:01 | Algemeen | auteur Redactie

ALMELO - Na 17 maanden kadewerkzaamheden, sleep- en duwwerk, las- en snijwerk en diverse bijkomende klussen zit het werk erop voor de bemanning en het bijzondere multipurpose werkschip ‘Destiny’ van het Stolwijkse AGB Maritiem. De duwboot/’multicat’ was onderdeel van het project Opwaardering Twentekanalen dat door Van Oord, Hakkers en Beens in uitvoering werd genomen.

De Twentekanalen vormen belangrijke logistieke schakels voor de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. In 2020 besloot Rijkswaterstaat ze te verruimen en (tussen Delden en Hengelo) te verdiepen tot 2,80 m om de vaarwegen makkelijker begaanbaar te maken voor grotere en zwaarder beladen schepen. Doel was om de havens beter bereikbaar te maken en zo de regionale economie en werkgelegenheid te stimuleren.

Karel Aangeenbrug, mede-oprichter van AGB Maritiem – een zusterbedrijf van AGB Bouw – zegt: “We hadden al een aantal mooie projecten gedaan met de Destiny, maar dit was wel heel bijzonder. Het is ook ons grootste project tot nu toe en dat is ons goed bevallen, onder meer omdat het zeer prettig samenwerken was met onze opdrachtgevers, er goede uitvoerders waren en de combinatie van aannemers en subcontractors een leuk en professioneel team vormde.”

“Voor de opwaardering moest er veel kadewerk worden verricht”, vervolgt Aangeenbrug. “Zo hebben we voor de nieuwe damwand gordingen aangebracht, wrijfstijlen, dek sloven en trappen geplaatst.”

Bijzonder werkschip

De Destiny is een bijzondere werkboot. De gebroeders Aangeenbrug hebben het schip – met hydraulisch hefbare stuurhut – omgebouwd tot een multifunctioneel schip, type ‘multicat’, mét behoud van de duwsteven Het schip heeft een 60 tonmeter kraan voor het zware werk en een 26 tons kraan voor hulpwerkzaamheden. Met 18.80 x 8.20 m is het een compacte boot (met een zeer lage diepgang), maar alles zit erop. Naast de kranen bijvoorbeeld ook een moonpool, 2 hydraulische lieren van 80 ton en 2 spudpalen. Om niet voor verassingen te komen staan tijdens een klus, neemt AGB standaard veel eigen, extra gereedschap mee, zoals las en snij apparatuur.

Aangeenbrug: “Het is een heerlijke boot en voor veel soorten werk geschikt. Zo zetten klanten ons in voor duikondersteuning, kade- of bodeminspecties en reparatie, hijswerk en natte aannemerij. Onlangs hebben we zelfs een gezonken jacht geborgen.” Het bedrijf richt zich vooral op werk op en aan rivieren, kanalen en havens.